środa, 26 czerwca 2013

Motywacja w środku tygodnia!


W codziennym  życiu  ciężko jest  zauważyć  drobne  efekty naszych starań i wysiłków. Dlatego pamiętajcie, że



Sukces jest sumą małych 

wysiłków powtarzanych dzień po dniu.


                           


Mam nadzieję, że dzisiejsza motywacja pozwoli Wam zobaczyć Wasze małe codzienne wysiłki by żyć zdrowo i zdrowo się odżywiać.

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Zdrowy styl życia w trakcie wakacji...Czy to możliwe?

Nareszcie mamy lato. Piękną pogodę i więcej wyjazdów. Więcej wylegiwania się, więcej relaksu i więcej jedzenia! Podczas podróży, zaczynamy zachowywać się inaczej niż na co dzień, porzucamy nasze zwyczaje, nawyki, przyzwyczajenia, sposób odżywiania, codzienna rutynę. I bardzo często też powracamy do starych nie do końca zdrowych nawyków żywieniowych.



Nie nie nikt zapewne nie narzeka…Ale każdy komu nie obca aktywność fizyczna i zdrowy styl życia nie chce wszystkiego zaprzepaścić.

Uwielbiam podróże i myślę, że wszyscy powinniśmy podróżować. Relaks i odpoczynek  na pewno są dla nas ważne. Ale warto też pamiętać o tym aby całkowicie nie zatracić się podczas podróży . Na prawdę warto w tym czasie, słuchać swojego ciała.

Zbyt wiele obfitych kolacji… Zbyt wiele drinków przy basenie…Za dużo słońca…Wszyscy wiemy, jak to jest gdy po tych wszystkich zbyt wiele nasze ciało,następnie mówi: "Dość!"
Niektórzy z Was mogą powiedzieć: "Czy nie po to są wakacje ?" 

Oczywiście, że tak. Relaks jest nam niezbędny, ale ważna jest też równowaga!
Zbyt obfity obiad -  zjedzmy zdrowe sałatki zamiast następnego posiłku. Zbyt dużo słońca – włóżmy kapelusz i użyjmy większego filtru. Nie należy ignorować tych sygnałów wysyłanych przez nasz organizm. Wówczas na pewno wrócimy z wakacji wypoczęci, zrelaksowani, pełni nowych sił i energii.


Zdrowe porady na wakacje:

     Postarajcie się, zapewnić sobie 8 godzin snu.
     Pijcie dużo wody podczas podróży zwłaszcza, podróżując samolotami
    Jedzcie tak zdrowo, jak to możliwe- Wiem, że to wakacje .... Ale miejcie ze sobą zawsze paczkę zdrowej przekąski jeśli wiecie, że będziecie na lotnisku lub w samolocie przez więcej niż dwie godziny.
    Rozciągajcie się, chodźcie na spacery. Wystarczy niewielki ruch, a robi to wielką różnicę.
    Bawcie się! Cieszcie się swoim znajomymi i rodziną.




Zdrowe przekąski ułatwiające podróżowanie:

  • migdały
  • pistacje
  •  ciasteczka/batoniki owsiane
  •   rodzynki
  • suszone morele, śliwki, banany, jabłka, żurawina
  • świeże owoce (np. banany wybieraj bardziej zielone, by mogły dłużej przetrwać)
  • warzywa tj. seler naciowy, ogórek
  • orzechy włoskie, laskowe
  •  pestki dyni
  •   nasiona słonecznika
  •  ugotowane wcześniej danie
  •  sałatki, surówki




Podróżujcie, kochajcie swoje życie, słuchajcie swojego ciała i znajdźcie równowagę. Udanych wakacji! Czy macie już jakieś plany na ten czas?

  



piątek, 21 czerwca 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 13 - Sałatka z jarmużem

Dziś sałatka z jarmużem. To prawdziwa bomba witaminowa pożywna, lekka i idealna na upalny dzień.Dzięki dużej zawartości soku z cytryny jest naprawdę orzeźwiająca.


Uwielbiam tą sałatkę ponieważ jest bardzo prosta, bardzo zdrowa i bardzo łatwa w przygotowaniu. Możemy jeść z dressingiem lub jeśli wolimy bardziej dietetyczną wersję bez.

Składniki:

        100-150g jarmużu
 2 papryki jedna czerwona jedna żółta 
1 ogórek zielony
sok z 2 cytryn
sól, pieprz i świeża kolendra lub inne świeże zioła
 
1. Jarmuż należy umyć i porwać na drobne kawałki oraz skropić sokiem z cytryny
2. Paprykę i ogórka kroimy drobne kawałki
3. Mieszamy jarmuż z papryką  i ogórkiem 
4. Wszystko należy posolić według uznania i wymieszać a następnie posypać kolendrą
6. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy dressing:  ocet balsamiczny, sok z cytryny. 

7. Tuż przed podaniem polewamy dressingiem i mieszamy.



Smacznego!

czwartek, 20 czerwca 2013

Jarmuż króluje i podbija zdrową kuchnię...




Jarmuż


Czy słyszeliście o jarmużu?

Od jakiegoś czasu o jarmużu można usłyszeć coraz częściej. Ja poznałam to warzywo jakiś czas temu i myślę, że dzięki swoim zdrowotnym i dietetycznym właściwościom niebawem podbije i na stałe zagości w kuchni tych wszystkich, dla których zdrowe odżywianie i zdrowa dieta są szczególnie ważne.
Jarmuż tak naprawdę znany jest od wieków. Jest bardzo łatwy w uprawie i nie wymaga długiego okresu wegetacji. To zielone warzywo jest z tej samej rodziny co kapusta, brokuły i brukselka. Uznane jest za jedno z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw.
Jarmuż jest:
- niskokaloryczny, bogaty w błonnik i ma zero tłuszczu
Jedna filiżanka jarmużu ma tylko 36 kalorii, 5 gramów błonnika i 0 g tłuszczu. Pomagać w trawieniu  i jest bogaty w wiele składników odżywczych, witamin, kwas foliowy i magnezu.- bogaty w żelazo 
Ma więcej żelaza niż wołowina. A żelazo jest niezbędne dla zdrowia, do  wytwarzania hemoglobiny i enzymów, transport tlenu do różnych części ciała, wzrostu komórek, prawidłowego funkcjonowania wątroby.- bogaty w witaminę K. 
A dieta bogata w witaminy K może pomóc w ochronie przed różnymi nowotworami. Jest to również ważne dla różnych funkcji organizmu, w tym normalnego zdrowia kości i zapobiegania krzepnięciu krwi. Ponadto podwyższony poziom witaminy K może pomóc osobom cierpiącym na chorobę Alzheimera.- wypełniony silnymi przeciwutleniaczami
- doskonałym środkiem przeciwzapalnym .  
Jedna filiżanka jarmuż jest wypełniona 10% zalecanego dziennego spożycia kwasów omega-3, które pomagają w zwalczaniu zapalenia stawów, astmy i chorób autoimmunologicznych.- dobry dla układu sercowo-naczyniowego  
Jedząc jarmuż możemy obniżyć poziom cholesterolu.- bogaty w witaminę A.
Witamina ta  jest dobre dla wzroku, skóry.
 bogaty w witaminę C. Jest to bardzo pomocne dla układu odpornościowego i metabolizmu.- bogaty w wapń.  
Jarmuż ma więcej wapnia niż mleko, co pomaga w zapobieganiu utracie masy kostnej, zapobiega osteoporozie.- świetnym jedzeniem detoksykującym i oczyszczającym organizm.  

http://weheartit.com/entry/58546782


Jarmuż podbija serca wszystkich miłośników zdrowego stylu życia. W Stanach wszyscy go znają i uwielbiają. Jemy go na surowo lub gotowany. Najpierw należy go dokładnie umyć i usunąć ostre końce.
Gotujemy na średnim ogniu przez około trzy minuty aż zwiędnie i stanie się miękki.
 Jarmuż dodaje się do sałatek i pysznych zielonych koktajli. Naprawdę warto dołączyć go do swojego menu bo jarmuż już króluje i już podbija zdrową kuchnię

środa, 19 czerwca 2013

Motywacja w środku tygodnia!

Słońce świecie i lato w pełni. Od razu czuję nowy zastrzyk energii. Mam nadzieję ,że Wy też rozkoszujecie się słońcem i piękną pogodą za oknem. Aż chce się żyć. Dziś kilka pięknych słów, które mnie inspirują i mam nadzieję, że dodadzą do Waszego tygodnia jeszcze więcej radości i słońca.





wtorek, 18 czerwca 2013

Moja nowa mata do jogi


Uwielbiam jogę. Nie tylko mnie wycisza, ale jest idealnym sposobem na dbanie o moje ciało.
Regularnie ćwiczę już od pół roku, trzy razy w tygodniu po dwie godziny i widzę rezultaty. Widzę, że naprawdę warto. Zawsze jadąc w góry miałam problemy z oddechem na wyższych wysokościach a teraz mój oddech jest spokojny i miarowy a chodzenie po górach jest już tylko samą przyjemnością. Naprawdę nie spodziewałam się tego typu efektów. Poza tym moje ciało jest gibkie rozciągnięte i bardziej smukłe.
Polecam Wam naprawdę. A ponieważ wiem już, że moja przygoda z jogą będzie na pewno dłuższa, to sprawiłam sobie swoją własną matę. Tak więc mam swoją i tylko swoją matę do jogi!:)





poniedziałek, 17 czerwca 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 12 - Sałatka białkowa z tuńczykiem

Ponieważ sałatka białkowa z łososiem byłam Waszym wielkim faworytem i wiele osób mnie o nią pytało, dziś prezentuję Wam również sałatkę białkową tyle, że tym razem z tuńczykiem i ogórkiem konserwowym.
Tak naprawdę wersji i kompozycji sałatki białkowej może być mnóstwo w zależności od tego jaką rybę weźmiecie i jakich dodatków użyjecie. Idealnie się one komponują również z makrelą i rzodkiewką, ogórkiem zielonym, ogórkiem kiszonym czy małosolnym a także z selerem naciowym. Oto więc wariant sałatki białkowej z tuńczykiem i ogórkiem konserwowym.Spróbujcie jest również znakomita i daje mnóstwo energii.
Smacznego!
Składniki 
na jedną porcję:

        1 puszka ok. 100g
tuńczyka
2 ugotowane jajka
opakowanie serka wiejskiego
2 średnie ogórki konserwowe
szczypiorek
sól, pieprz i świeża kolendra lub inne świeże zioła



Sposób przygotowania:

1.Jajka i ogórki pokroić na drobne kawałki.
2. Dodajemy tuńczyka, twarożek i posiekany drobno szczypiorek
3 . Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami do smaku i wszystko mieszamy.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...