poniedziałek, 22 lipca 2013
The Optimum Diet Pyramid
Dziś chciałabym Wam zaprezentować piramidę żywieniową stworzoną przez Patricka Holforda, jednego ze światowych autorytetów w dziedzinie odżywiania i założyciela Instytutu Optymalnego Żywienia w Wielkiej Brytanii. Polecam Wam jego książkę "Smak zdrowia".
Jeśli prowadziliście przez ostatnie tygodnie dzienniki żywienia o których Wam pisałam tutaj http://beautyandblossom.blogspot.com/2013/07/jak-zaczac-zmieniac-swoje-nawyki.html, teraz możecie porównać swoje zapiski w powyższą piramidą i ewentualnie dokonać niezbędnych poprawek. Jeśli macie jakieś pytanie chętnie na nie odpowiem i pomogę.
Powyższy model nie bierze pod uwagę alergii, a więc jeśli macie jakieś alergie koniecznie weźcie je pod uwagę. Pamiętajcie to są tylko wskazówki, do których możecie się zastosować, możecie je zgłębić, bądź też całkowicie zignorować.
Poniżej przedstawiam Wam przykład dziennego jedłospisu , który zawiera wszystko, co jest zalecane powyżej.
Rano na czczo
Pół litra przegotowanej wody
Sok z 1/2 cytryny
ŚNIADANIE (30 minut po cytrynowym napoju)
Płatki owsiane (namoczone w niewielkiej ilości oleju lnianego i soku pomarańczowego na noc)
Jagody
Garść nasion i orzechów
Zmieszane z jogurtem
Odrobina miodu
LUNCH
Sałaty i pomidor
Awokado
1gotowane jajko
orzechy włoskie
Oliwa z oliwek, ocet jabłkowy i miód dressing
OBIAD
Żółta papryka
Pieczony łosoś oszklone z sosem sojowym i sezamem
Quinoa
brokuły
KOLACJA
Ciastka owsiane i masło migdałowe
PORADY
1. Nie pijcie zbyt dużo płynów podczas posiłków
2. Pijcie między posiłkami
3. Wypróbujcie różne smaki herbat ziołowych
4. Jedzcie różne kolory warzyw i owoców w każdym np. marchew, papryka, szpinak, jabłka, ogórki, buraki. Każdy kolor naturalnej żywności jest znakiem innych składników odżywczych, witamin i minerałów zawartych w tej żywności. Postarajcie się, aby Wasz talerz z warzywami był kolorowy, to dostarczy Wam wszystkich niezbędnych składników odżywczych
Pamiętajcie zbyt dużo beżowego koloru na talerzy oznacza, że jedzenie jest zbyt ciężkie, zbyt dużo zielonego - zbyt detoksykujące, dodajcie zawsze trochę pomarańczowego lub czerwonego koloru dla flawonoidów i dla odmłodzenia.
sobota, 20 lipca 2013
30 dni z sałatkami. Dzień 16 - Sałatka z cukinią i komosą ryżową
Wczoraj byłam na zakupach i w moim koszyku wylądowało mnóstwo warzyw. Ze sklepu wyszłam z dwoma pełnymi torbami pomidorów, ogórków, cukinini, zielonej fasolki, sałaty, papryki i świeżych ziół. Po powrocie od razu więc wzięłam się za przygotowanie pysznej sałatki z cukini i quinoa czyli komosą ryżową. O cudownych właściwościach QUINOA już Wam pisałam http://beautyandblossom.blogspot.co.uk/2013/06/magiczna-quinoa.html A, że warzywa warto jeść zwłaszcza teraz gdy są świeże nikogo chyba przekonywać nie trzeba. Tak więc dziś w moim cyklu sałatkowym
Sałatka z cukinią i komosą ryżową
Sałatka z cukinią i komosą ryżową
Składniki na 2 porcje:
1 filiżanka komosy ryżowej
1 mały pęczek szczypiorku
1 mały pęczek szczypiorku
2 cukinie
1 zielony ogórek
4-6 suszonych pomidorków ze słoika
świeże, posiekane zioła: bazylia, pietruszka, tymianek
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Komosę ryżową gotujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
2. Cukinie kroimy na kwawałki, solimy, posypujemy ziołami i grillujemy/pieczemy w folii w piekarniku 10-15 minut i pozostawiami do ostudzenia
3. Ogórka szczypiorek i pomidorki kroimy na małe kawałki wraz z ziołami, umieszczamy w misce.
1. Komosę ryżową gotujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
2. Cukinie kroimy na kwawałki, solimy, posypujemy ziołami i grillujemy/pieczemy w folii w piekarniku 10-15 minut i pozostawiami do ostudzenia
3. Ogórka szczypiorek i pomidorki kroimy na małe kawałki wraz z ziołami, umieszczamy w misce.
4. Dodajmey ostudzoną cukinię i komosę ryżową i wszystkie składniki dokładnie mieszamy
4. Polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny mieszamy delikatnie i ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku
5. Na koniec posypujemy do woli ziołami w zależności od upodobań.
Smacznego!
środa, 17 lipca 2013
Motywacja w środku tygodnia!
Jak Wam mija tydzień?
Ja w tym tygodniu cały czas sobie powtarzam "nigdy się nie poddawaj!"
NEVER GIVE UP!
Ja w tym tygodniu cały czas sobie powtarzam "nigdy się nie poddawaj!"
NEVER GIVE UP!
wtorek, 16 lipca 2013
Pyszne naleśniki z malinami i mascarpone
Dziś nie będę dużo pisać a to dlatego, że pyszne naleśniki z malinami i kremem z serka mascarpone już czekają...
Składniki na ciasto naleśnikowe (4 porcje) :
3 duże jajka
2 szklanki mleka
2 i ½ szklanki mąki
1 szklanka wody
1/2 łyżki soli
40g cukru waniliowego
trochę kropli oleju słonecznikowego
olej słonecznikowy do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki mieszamy mikserem.
2. Przygotowane ciasto neleśnikowe wkładamy na 30 minut do lodówki
3. Neleśniki smażymy na patelni lekko posmarowanej olejem
1. Wszystkie składniki mieszamy mikserem.
2. Przygotowane ciasto neleśnikowe wkładamy na 30 minut do lodówki
3. Neleśniki smażymy na patelni lekko posmarowanej olejem
Składniki na krem mascarpone (4 porcje) :
3 żółtka
120 g cukru lub drobno cukier
250 ml gęstej śmietany 18%
180 g sera mascarpone
1 łyżka soku z cytryny
500g świezych malin (gdy nie ma świeże możemy użyć ze słoika lub mrożone)
Sposób przygotowania:
1. Żółtka ucieramy z cukrem do białości
2. Do nich dodajemy serek mascarpone, śmietanę i sok z cytryny
3. Wszystko razem delikatnie mieszamy
1. Żółtka ucieramy z cukrem do białości
2. Do nich dodajemy serek mascarpone, śmietanę i sok z cytryny
3. Wszystko razem delikatnie mieszamy
4. Maliny można zblendować by uzyskać mus
5. Na każdy naleśnik rozsmarowywujemy po około 2 łyżki kremu mascarpone i 1-2 łyżki malin, naleśniki składamy posypujemy malinami lub zblendowanym musem z malin i podajemy.
poniedziałek, 15 lipca 2013
30 dni z sałatkami. Dzień 15 - Sałatka z kolendrą
Podstawą dzisiejszej sałatki jest kolendra, cebulka szalotka, sos sojowy, nasiona dyni i warzywa. To jakich użyjemy warzyw zależy tylko i wyłącznie od Was. Doskonale ta sałatka smakuje ze szparagami jak i z papryką czy zieloną fasolką szparagową. Ja dziś użyłam fasolki szparagowej, bo teraz jest ona świeża i najlepsza.
Kluczem do tej sałatki jest przede wszystkim świeża i aromatyczna kolendra. Używajcie tylko i wyłącznie świeżych ziół.
Składniki na 2 porcje:
duży pęczek świeżej kolendry
2 małe szalotki
400g fasolki szparagowej
2 małe szalotki
400g fasolki szparagowej
świeże kiełki rzeżuchy
2 pomidory
2 łyżki pestek dyni
3 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę gotujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
2. Pomidory kroimy na drobne kawałki, cebulkę siekamy na drobne kawałki
3. Fasolkę, pomidory, cebulkę i rzezuchę wraz z kolendrą, z której odrywamy listki umieszczamy w misce.
1. Fasolkę gotujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
2. Pomidory kroimy na drobne kawałki, cebulkę siekamy na drobne kawałki
3. Fasolkę, pomidory, cebulkę i rzezuchę wraz z kolendrą, z której odrywamy listki umieszczamy w misce.
4. Polewamy sosem sojowym mieszamy delikatnie i ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku
5. Na koniec posypujemy pestkami dyni.
niedziela, 14 lipca 2013
Dlaczego warto jeść maliny?
Maliny. Maliny to bardzo aromatyczne owoce i choć możemy je jeść niemal przez cały rok w różnych postaciach to teraz jest najlepszy czas na to by rozkoszować się ich smakiem. Bez wątpienia świeże owoce są najbardziej wartościowe i bez wątpienia maliny najlepsze są w sezonie letnim. A dlaczego warto jeść maliny?
Otóż są one bardzo cennym źródłem składników mineralnych, witamin i wielu innych substancji, które są niezbędne dla naszego zdrowia.
Są one również zalecane do zabiegów odchudzających. Znajdujący się w nich błonnik reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza i pomaga na zaparcia. Co więcej, malin zawierają wodę przez co, pęcznieją one w przewodzie pokarmowym, w ten sposób wypełniają żołądek i zmniejszają uczucie głodu.
Maliny zawierają antyoksydanty, takie jak polifenole, które chronią przed chorobami i zapobiegają starzeniu się skóry. Zawierają również witaminy A, C, E i witaminy K, PP i B.
Maliny mają mnóstwo minerałów, takich jak potas, magnez i żelazo, które chronią serce, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy. Potas reguluje czynność nerek. Posiadają również własności przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Wiemy również, że sok z malin jest zalecany na przeziębienia. To dlatego, że kwas salicylowy, który ma właściwości napotne i olejki eteryczne działają jako środek antyseptyczny i rozgrzewający.
Zawartość składników odżywczych w malinach
100g maliny zawiera 33kcal, 1,3 g białka, 0,3 g tłuszczu i około 12g węglowodanów z czego błonnik wynosi do 6,7 g
Maliny są bogatym źródłem witaminy C (ok. 31 mg), witaminy B3, kwasu foliowego, potasu, cynku i manganu.
Terapeutyczne właściwości:
- Witamina C i kwas foliowy są niezbędne dla organizmu i są przeciwutleniaczami
- Maliny mają właściwości rozkurczowe
- Pomagają na bóle miesiączkowe
- Dzięki wysokiej zawartości błonnika zapobiegają raka jelita grubego, prostaty i trzustki
- Zawierają substancje podobne do aspiryny, a zatem mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe
- Zmniejszenie gorączkę
Maliny a odchudzanie
Jedzenie malin jest skutecznym sposobem, aby oczyścić przewód pokarmowy i pozbyć się niestrawionych reszetk pokarmowych. Drobne ziarna z maliny nie są trawione przez ludzki organizm, ale są bardzo skutecznym środkiem by pozbyć się wielu toksyn z organizmu.
Sięgajmy więc po maliny, póki są świeże i aromatyczne a zdecydowanie poczujemy przypływ energii, poprawimy trawienie i ogólnie będziemy mieć lepsze samopoczucie. Naprawdę warto rozkoszować się ich smakiem!
sobota, 13 lipca 2013
Subskrybuj:
Posty (Atom)