środa, 23 października 2013

Motywacja w środku tygodnia!

 



                “Naszą największą słabością jest poddawanie się. 
                            Najpewniejszą drogą do sukcesu 
                                     jest zawsze próbowanie 
                               po prostu jeden, następny raz.”
                                                                                                                                           Thomas Edison


wtorek, 22 października 2013

30 nazw, pod którymi ukryty jest cukier


Każdy kto kiedykolwiek był na diecie,  najprawdopodobniej postanowił nie jeść lub bardzo ograniczyć spożycie cukru. Ci wszyscy którzy walczą z trądzikiem, zakażeniami, drożdżycą też zapewne otrzymywali rady aby unikać cukru i alkoholu. I tak myślimy, że pijąc herbatę oraz kawę bez cukru i wodę mineralną, rezygnując ze słodyczy wyeliminowaliśmy cukier z naszej diety. A to nie jest do końca prawda. Cukier bowiem ukryty jest pod bardzo różnymi nazwami.


Należy jednak uważać i być bardzo czujnym. Produkty z dużą zawartością cukru są wszędzie nawet w sklepach ze zdrową żywnością. Pamiętajcie, że coś co jest nazywane nektar nie znaczy, że jest zdrowy i nie zawiera cukru. Często ten cukier ukryty jest pod inna nazwą.Wiele substancji słodzących wymienionych poniżej oferują więcej składników odżywczych niż biały cukier.Na przykład, melasa zawiera sporą ilość żelaza, z kolei miód ma enzymy i przeciwutleniacze. Mimo to, te "naturalne substancje słodzące" to wciąż cukier dla naszego organizmu. Oto 41 nazwy substancji słodzących, zamienników cukru, na które warto mieć oko:


nektar z agawy

słód jęczmienny 
cukier buraczany 
czarna melasa
brązowy syrop ryżowy
brązowy cukier 
cukier trzcinowy
karmel 
syrop z chleba świętojańskiego
kokosowy cukier palmowy
słodzik kukurydziany 
syrop kukurydziany 
fruktoza krystaliczna 
cukier daktylowy 
sok z trzciny cukrowej 
dekstryna
glukoza 
koncentrat soku owocowego 
złoty syrop 
miód 
syrop słodowy
maltodekstryna 
maltoza 
syrop klonowy 
syrop sorgo
sacharoza 
melasa
turbinado inna nazwa demerara - rodzaj cukru trzcinowego
muscavado- nierafinowany brązowy cukier
syrop glukozowo-fruktozowy

Znacie jeszcze jakieś nazwy cukru i substancji słodzących?

poniedziałek, 21 października 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 30 - Sałatka z hummusem


To co lubię w sałatkach, które Wam prezentuje to ich prostota i to, że szybko można je przygotować. Są one do tego bardzo zdrowe i pożywne. Mogą być dodatkiem do dania głównego, lekką przekąską, idealnym posiłkiem do lunchboxa albo super lekką kolacją.
Dziś sałatka z hummusem.Próbowaliście tego przysmaku?
Hummus jest pyszny i idealny dla wegetarian i wegan.  Pochodzi z Libanu jest bardzo popularny w kuchni arabskiej. Występuje w wielu wariantach ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny, dokładnie razem wymieszane. zazwyczaj jadany jest on z chlebem pita, ja dodałam hummus do sałatki zamiast jakiegokolwiek dressingu. Smakuje wyśminicie. Spróbujecie?

Sałatka z hummusem

Składniki na 4 porcje:

     2-3papryki różnego koloru najlepiej pomarańczową i zółtą
100g sałaty rukoli
1 pomidor
4-4 łyżki hummusu (możemy zrobić samemu lub kupić)
1/2 łyżeczki swieżo zmielonego pieprzu
sok z połówki cytryny
 


Sposób przygotowania:

1. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę.
2.Wkładamy wszystko do miski i mieszamy z rukolą
3. Dodajemy sok z cytryny i pieprz i delikatnie mieszamy
4. Dodajemy hummus i mieszamy.
 
 

czwartek, 17 października 2013

Zdrowe tłuszcze


Po latach diet niskotłusczowych i panowania produktów o obnizonej zawartości tłuszczu, produktów 0% tłuszczu i light wszędzie słyszę jak dietetycy, lekarze i wszyscy co zajmują się zdrowym stylem życia mówią "Jedzcie więcej tłuszczy bo tłuszcze są niezbędne dla zdrowia!"
Czy to aby na pewno może to być prawda? Otóż tak, ale pod warunkiem, że są to tzw. zdrowe tłuszcze.
Ale które tłuszcze to te zdrowe? Które tłuszcze powinny się znaleźć w codziennym menu?

Te zdrowe tłuszcze to tłuszcze nienasycone, czyli te w postaci płynnej, znajdujące się w olejach roślinnych rzepakowym, slonecznikowym, oliwie oraz te, zawarte w orzechach, ansionach i tłustych rybach.
Natomiast  tłuszcze pod postacią stałą, to tłuszcze nasycone, czyli pochodzenia zwierzęcego (słonina, smalec, tłuszcz zawarty w mięsie) i właśnie je powinniśmy wyeliminować bo one ze zdrowiem nie mają nic wspólnego. To samo dotyczy tłuszczy trans. 
Ich należy unikać jak ognia. Zawarte są one w margarynie, niskotłuszczowych smarowidłach, herbatnikach, ciastach, chipsach itd.


 
Zdjęcia http://weheartit.com/

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca stosowanie tłuszczu w takich ilościach, by pokrywał zapotrzebowanie energetyczne w granicach 15–30 proc. całkowitego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Powinnismy jeść od trzech do dziewięciu porcji tłuszczów każdego dnia  większość z nich powinna pochodzić z tych dobrych tłuszczów nienansyconych.

Dlaczego te dobre tłuszcze są niezbędne i zdrowe?

Dobre tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Mają one wpływ na  krzepnięcie krwi, zwiększenie napięcia ścian naczyń krwionośnych, dbanie o układ odpornościowy, obniżanie poziomu trójglicerydów we krwi. Tłuszcze te wpływają korzystnie na układ krążenia, łagodzą nadciśnienie, wpływają korzystnie na stan skóry i paznokci oraz regulują m.in. produkcję hormonów i neuroprzekaźników.


Produkty bogate w dobre tłuszcze to:

 - Ryby i inne owoce morza , zwłaszcza łososia i inne tłuste ryby
 - Orzechy włoskie, pekan,  migdały
 - Olej lniany
 - Oleje roślinne , takie jak olej rzepakowy , oliwa , soi, kukurydzy, słonecznika i szafranowy
 - Nasiona slonecznika, sezamu, dyni i inne

Tak więc TŁUSZCZ nie jest wrogiem dla naszego zdrowia, wagi i ładnej sylwetki.
Podczas gdy niektóre tłuszcze powinny być ograniczone (nasycone) lub całkowicie wyeliminowane z naszych posiłków(tłuszcze trans), te nienasycone powinny być obecne w codziennych posiłkach. Nie pozbawiajcie się z produktów, które są zarówno zdrowe i pyszne.
Aby dostarczyć organizmowi tego co potrzebuje, tłuszcze trzeba po prostu jeść.
Używajcie więc w kuchni zdrowych olei roślinnych, oliwy z oliwek, nie bójcie się jeść orzechów , dodajcie awokado do sałatek i kanapek i smarujcie kanapki oliwą z oliwek. Ja je jem i jestem szczupła:)
A Wy?

wtorek, 15 października 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 29 - Sałatka z brukselką, rukolą i orzechami włoskimi



Czy lubicie brukselkę?

Te małe, zielone iniezwykle smaczne kapustki, zawierające mnóstwo witamin i mikroelementów, są warzywem mało popularnym. Rzadko goszczą na naszych stołach, a są uznawane za najzdrowszy gatunek kapusty. 
Ja nie do końca jestem przekonana do jej smaku i samej ugotowanej i podanej jako dodatek niezbyt lubię, ale w sałatce, którą Wam dziś polecę jej smak mnie pozytywnie zaskoczył i w takiej postaci mogę ją jeść!


Sałatka z brukselką, rukolą i orzechami włoskimi

Składniki na 4 porcje:

     400g brukselki
100g sałaty rukoli
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1i 1/2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka octu jabłkowego
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki swieżo zmielonego pieprzu



Sposób przygotowania:

1. Brukselkę należy ugotować i pozostawić do ostygnięcia. Przekroić na połówki.
2. Na patelni lekko podsmażamy orzechy i pozostawiamy do ostygniecia.
3. Brukselkę układamy w misce, dodajemy oliwę, ocet, sól i pieprz i delikatnie mieszamy
4.  Następnie dodajemy rukolę i posypujemy uprażonymi orzechami.Podajemy od razu.



Smacznego!




sobota, 12 października 2013

Filmy z miastem w tle! Coś dla wszystkich, którzy lubią podróżować i nie tylko...



Jesienno- zimowe wieczory to czas kiedy oglądam dużo filmów. Myślę, że historie opowiadane na ekranie są jednym z najbardziej wciągających , zdumiewająyche i pięknych sposobów, aby dowiedzieć się o czegos nowego o życiu i  drugim człowieku.
Uwielbiam filmy, gdzie wyraźnie pokazane jest miejsce w którym dzieje się akcja, gdzie historia bohaterów jest pięknie zarysowana na tle jakiegoś miasta i staje się ono jakby dodatkowym bohaterm filmu jak  Rzym w "Rzymskich wakacjach" czy moja ulubiona "Vicky Cristina Barcelona".
To filmy w któryh znajduje inspirację do swoich podróży i dzięki którym mogę poczuć atmosferę danego miejsca i lepiej zrozumieć bohaterów, czywiście jeśli film jest dobrze zrobiony. I tak w ten weekend postanowiłam obejrzeć dwa filmy.


Przed północą ( Ethan Hawke , Julie Delpy )

To trzecia i ostatnia część trylogii,  sequel filmów Przed wschodem słońca (1994) i Przed zachodem słońca (2005).
Celine i Jesse, młoda para, która spotyka się w pociągu w 1995 roku. Kwitnie romans, spędzają razem noc spacerując po Wiedniu, wierząc, że będzie to ich jedyne spotkanie . Dziewięć lat później , Jesse napisał książkę o ich wspólnej nocy i Celine pojawia się w Paryżu. Spędzają dzień spacerując po Paryżu. Mija kolejne dziewięć lat. Celine i  Jesse  mieszkają w Paryżu, mają dwie córeczki, ale po latach coś między nimi zaczyna się psuć. On chce wrócić do Stanów Zjednoczonych, ona dostała propozycję pracy w biurze Unii Europejskiej. Żeby ratować związek, jadą na wakacje do Grecji.



Zupełnie Inny Weekend ( Tom Cullen , Chris New )

Russell to samotny mężczyzna mieszkający na 14 piętrze bloku w Nottingham. Jest człowiekiem skrytym, małomównym, nieśmiałym. Pracuje jako ratownik na pływalni, od czasu do czasu zapali sobie dla relaksu trawkę. Tylko najbliżsi przyjaciele wiedzą, że jest gejem. 
Pewnego wieczoru poznaje w klubie Glena, całkowite swoje przeciwieństwo - chłopaka energicznego, gadatliwego, bezczelnego. Artystę, który nie chce się z nikim na dłużej wiązać. Wydaje się więc, że mężczyźni rozstaną się po wspólnie spędzonej nocy. A jednak następnego dnia są wciąż razem. Tworzy się między nimi coraz głębsze porozumienie. To, co zaczęło się od seksu powoli przeradza się w miłość. Ale jest jeden problem – Glen ma wyjechać na dwa lata do USA. Czy zostanie z Russellem? 

W tym filmie oprócz historii chce tez zobaczyć jej tło czyli Nottingham.



Czy macie takie filmy z miastem, które możecie polecić?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...