wtorek, 15 października 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 29 - Sałatka z brukselką, rukolą i orzechami włoskimi



Czy lubicie brukselkę?

Te małe, zielone iniezwykle smaczne kapustki, zawierające mnóstwo witamin i mikroelementów, są warzywem mało popularnym. Rzadko goszczą na naszych stołach, a są uznawane za najzdrowszy gatunek kapusty. 
Ja nie do końca jestem przekonana do jej smaku i samej ugotowanej i podanej jako dodatek niezbyt lubię, ale w sałatce, którą Wam dziś polecę jej smak mnie pozytywnie zaskoczył i w takiej postaci mogę ją jeść!


Sałatka z brukselką, rukolą i orzechami włoskimi

Składniki na 4 porcje:

     400g brukselki
100g sałaty rukoli
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1i 1/2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka octu jabłkowego
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki swieżo zmielonego pieprzu



Sposób przygotowania:

1. Brukselkę należy ugotować i pozostawić do ostygnięcia. Przekroić na połówki.
2. Na patelni lekko podsmażamy orzechy i pozostawiamy do ostygniecia.
3. Brukselkę układamy w misce, dodajemy oliwę, ocet, sól i pieprz i delikatnie mieszamy
4.  Następnie dodajemy rukolę i posypujemy uprażonymi orzechami.Podajemy od razu.



Smacznego!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...