poniedziałek, 28 października 2013

30 dni z sałatkami. Podsumowanie

Mój cykl 30 dni z sałatkami dobiegł końca. Tydzień temu zaprezentowałam Wam 30 sałatkę! Czas na małe podsumowanie.
Większość z nich bazuje na mieszankach różnych liści, zielonych warzyw z przeróżnymi dodatkami.
Sałatki są dla mnie nieodłącznym elementem mojego menu. Dzięki nim zapewniam sobie mnóstwo witamin, składników mineralnych i energii. To,że ten cykl się zakończył nie oznacza, że moje pomysły na sałatki się skończyły. Czy próbowaliście, któregoś z przepisów? Który najbardziej przypadł Wam do gustu?


1. Sałatka z awokado 

2. Sałatka grecka


3. Mix sałat z serem pleśniowym
















4. Sałatka z ogórkiem i selerem naciowym

5. Sałatka brokułowa

6. Sałatka caprese

7. Sałatka białkowa z wędzonym łososiem

8. Sałatka wiosenna z wędzonym łososiem

9. Sałatka Cezar

10. Azjatycka Sałatka z makrelą i trawą cytrynową

11. Sałatka niskokaloryczna

12. Sałatka białkowa z tuńczykiem

13. Sałatka z jarmużem

14. Sałatka z rukolą i sardynkami

15. Sałatka z kolendrą

16. Sałatka z cukinią i komosą ryżową

17. Sałatka z zielonym groszkiem i awokado

18. Sałatka cukiniowo-paprykowa z koperkiem
 

19. Sałatka z fasolki szparagowej


20 Sałatka z łososiem i szpinakiem



21. Prosta i dietetyczna sałatka z serem pleśniowym



22. Sałatka z krewetkami i rukolą


23. Mix sałat z kurczakiem


24.Sałatka z pieczonym bakłażanem i quinoa


25. Sałatka nicejska


26. Sałatka z gruszkami


27. Sałatka z grillowanym serem halloumi


28.Sałatka z pomidorami i serem halloumi



29. Salatka z brukselką, rukolą i orzechami włoskimi




30. Sałatka z hummusem




Pamiętajcie- kto jada sałatki ten piękny i gładki! 

środa, 23 października 2013

Motywacja w środku tygodnia!

 



                “Naszą największą słabością jest poddawanie się. 
                            Najpewniejszą drogą do sukcesu 
                                     jest zawsze próbowanie 
                               po prostu jeden, następny raz.”
                                                                                                                                           Thomas Edison


wtorek, 22 października 2013

30 nazw, pod którymi ukryty jest cukier


Każdy kto kiedykolwiek był na diecie,  najprawdopodobniej postanowił nie jeść lub bardzo ograniczyć spożycie cukru. Ci wszyscy którzy walczą z trądzikiem, zakażeniami, drożdżycą też zapewne otrzymywali rady aby unikać cukru i alkoholu. I tak myślimy, że pijąc herbatę oraz kawę bez cukru i wodę mineralną, rezygnując ze słodyczy wyeliminowaliśmy cukier z naszej diety. A to nie jest do końca prawda. Cukier bowiem ukryty jest pod bardzo różnymi nazwami.


Należy jednak uważać i być bardzo czujnym. Produkty z dużą zawartością cukru są wszędzie nawet w sklepach ze zdrową żywnością. Pamiętajcie, że coś co jest nazywane nektar nie znaczy, że jest zdrowy i nie zawiera cukru. Często ten cukier ukryty jest pod inna nazwą.Wiele substancji słodzących wymienionych poniżej oferują więcej składników odżywczych niż biały cukier.Na przykład, melasa zawiera sporą ilość żelaza, z kolei miód ma enzymy i przeciwutleniacze. Mimo to, te "naturalne substancje słodzące" to wciąż cukier dla naszego organizmu. Oto 41 nazwy substancji słodzących, zamienników cukru, na które warto mieć oko:


nektar z agawy

słód jęczmienny 
cukier buraczany 
czarna melasa
brązowy syrop ryżowy
brązowy cukier 
cukier trzcinowy
karmel 
syrop z chleba świętojańskiego
kokosowy cukier palmowy
słodzik kukurydziany 
syrop kukurydziany 
fruktoza krystaliczna 
cukier daktylowy 
sok z trzciny cukrowej 
dekstryna
glukoza 
koncentrat soku owocowego 
złoty syrop 
miód 
syrop słodowy
maltodekstryna 
maltoza 
syrop klonowy 
syrop sorgo
sacharoza 
melasa
turbinado inna nazwa demerara - rodzaj cukru trzcinowego
muscavado- nierafinowany brązowy cukier
syrop glukozowo-fruktozowy

Znacie jeszcze jakieś nazwy cukru i substancji słodzących?

poniedziałek, 21 października 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 30 - Sałatka z hummusem


To co lubię w sałatkach, które Wam prezentuje to ich prostota i to, że szybko można je przygotować. Są one do tego bardzo zdrowe i pożywne. Mogą być dodatkiem do dania głównego, lekką przekąską, idealnym posiłkiem do lunchboxa albo super lekką kolacją.
Dziś sałatka z hummusem.Próbowaliście tego przysmaku?
Hummus jest pyszny i idealny dla wegetarian i wegan.  Pochodzi z Libanu jest bardzo popularny w kuchni arabskiej. Występuje w wielu wariantach ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny, dokładnie razem wymieszane. zazwyczaj jadany jest on z chlebem pita, ja dodałam hummus do sałatki zamiast jakiegokolwiek dressingu. Smakuje wyśminicie. Spróbujecie?

Sałatka z hummusem

Składniki na 4 porcje:

     2-3papryki różnego koloru najlepiej pomarańczową i zółtą
100g sałaty rukoli
1 pomidor
4-4 łyżki hummusu (możemy zrobić samemu lub kupić)
1/2 łyżeczki swieżo zmielonego pieprzu
sok z połówki cytryny
 


Sposób przygotowania:

1. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę.
2.Wkładamy wszystko do miski i mieszamy z rukolą
3. Dodajemy sok z cytryny i pieprz i delikatnie mieszamy
4. Dodajemy hummus i mieszamy.
 
 

czwartek, 17 października 2013

Zdrowe tłuszcze


Po latach diet niskotłusczowych i panowania produktów o obnizonej zawartości tłuszczu, produktów 0% tłuszczu i light wszędzie słyszę jak dietetycy, lekarze i wszyscy co zajmują się zdrowym stylem życia mówią "Jedzcie więcej tłuszczy bo tłuszcze są niezbędne dla zdrowia!"
Czy to aby na pewno może to być prawda? Otóż tak, ale pod warunkiem, że są to tzw. zdrowe tłuszcze.
Ale które tłuszcze to te zdrowe? Które tłuszcze powinny się znaleźć w codziennym menu?

Te zdrowe tłuszcze to tłuszcze nienasycone, czyli te w postaci płynnej, znajdujące się w olejach roślinnych rzepakowym, slonecznikowym, oliwie oraz te, zawarte w orzechach, ansionach i tłustych rybach.
Natomiast  tłuszcze pod postacią stałą, to tłuszcze nasycone, czyli pochodzenia zwierzęcego (słonina, smalec, tłuszcz zawarty w mięsie) i właśnie je powinniśmy wyeliminować bo one ze zdrowiem nie mają nic wspólnego. To samo dotyczy tłuszczy trans. 
Ich należy unikać jak ognia. Zawarte są one w margarynie, niskotłuszczowych smarowidłach, herbatnikach, ciastach, chipsach itd.


 
Zdjęcia http://weheartit.com/

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca stosowanie tłuszczu w takich ilościach, by pokrywał zapotrzebowanie energetyczne w granicach 15–30 proc. całkowitego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Powinnismy jeść od trzech do dziewięciu porcji tłuszczów każdego dnia  większość z nich powinna pochodzić z tych dobrych tłuszczów nienansyconych.

Dlaczego te dobre tłuszcze są niezbędne i zdrowe?

Dobre tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Mają one wpływ na  krzepnięcie krwi, zwiększenie napięcia ścian naczyń krwionośnych, dbanie o układ odpornościowy, obniżanie poziomu trójglicerydów we krwi. Tłuszcze te wpływają korzystnie na układ krążenia, łagodzą nadciśnienie, wpływają korzystnie na stan skóry i paznokci oraz regulują m.in. produkcję hormonów i neuroprzekaźników.


Produkty bogate w dobre tłuszcze to:

 - Ryby i inne owoce morza , zwłaszcza łososia i inne tłuste ryby
 - Orzechy włoskie, pekan,  migdały
 - Olej lniany
 - Oleje roślinne , takie jak olej rzepakowy , oliwa , soi, kukurydzy, słonecznika i szafranowy
 - Nasiona slonecznika, sezamu, dyni i inne

Tak więc TŁUSZCZ nie jest wrogiem dla naszego zdrowia, wagi i ładnej sylwetki.
Podczas gdy niektóre tłuszcze powinny być ograniczone (nasycone) lub całkowicie wyeliminowane z naszych posiłków(tłuszcze trans), te nienasycone powinny być obecne w codziennych posiłkach. Nie pozbawiajcie się z produktów, które są zarówno zdrowe i pyszne.
Aby dostarczyć organizmowi tego co potrzebuje, tłuszcze trzeba po prostu jeść.
Używajcie więc w kuchni zdrowych olei roślinnych, oliwy z oliwek, nie bójcie się jeść orzechów , dodajcie awokado do sałatek i kanapek i smarujcie kanapki oliwą z oliwek. Ja je jem i jestem szczupła:)
A Wy?

wtorek, 15 października 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 29 - Sałatka z brukselką, rukolą i orzechami włoskimi



Czy lubicie brukselkę?

Te małe, zielone iniezwykle smaczne kapustki, zawierające mnóstwo witamin i mikroelementów, są warzywem mało popularnym. Rzadko goszczą na naszych stołach, a są uznawane za najzdrowszy gatunek kapusty. 
Ja nie do końca jestem przekonana do jej smaku i samej ugotowanej i podanej jako dodatek niezbyt lubię, ale w sałatce, którą Wam dziś polecę jej smak mnie pozytywnie zaskoczył i w takiej postaci mogę ją jeść!


Sałatka z brukselką, rukolą i orzechami włoskimi

Składniki na 4 porcje:

     400g brukselki
100g sałaty rukoli
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1i 1/2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka octu jabłkowego
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki swieżo zmielonego pieprzu



Sposób przygotowania:

1. Brukselkę należy ugotować i pozostawić do ostygnięcia. Przekroić na połówki.
2. Na patelni lekko podsmażamy orzechy i pozostawiamy do ostygniecia.
3. Brukselkę układamy w misce, dodajemy oliwę, ocet, sól i pieprz i delikatnie mieszamy
4.  Następnie dodajemy rukolę i posypujemy uprażonymi orzechami.Podajemy od razu.



Smacznego!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...