poniedziałek, 4 listopada 2013

Produkty alkaliczne, które warto jeść codziennie


Czy zgadzacie się, że aby prowadzić zdrowy tryb życia bardzo ważne jest utrzymanie w nim równowagi? Nasze organizmy o tym także wiedzą i dlatego ludzkie ciało stara się utrzymać zrównoważony poziom pH w krwi. O diecie alkalicznej, która pozwala utrzymać odpowiednim poziom PH pisałam tutaj http://beautyandblossom.blogspot.co.uk/2013/01/dieta-alkaliczna.html
Idealny poziom pH jest lekko zasadowy, co oznacza, że ​​powinniśmy spożywać nieco więcej żywności zasadowej niż kwasowej. Brzmi to dość prosto z wyjątkiem tego, że typowa dieta w dzisiejszych czasach składa się z głównie żywności kwasowej, takiej jak przetworzone cukry, mięsa i produkty mleczne. Dieta zbyt bogata w żywności kwasową może stworzyć wiele problemów zdrowotnych. Jest wielu ludzi, którzy cierpią z powodu stanów zapalnych z powodu diety nie-zasadowej. Te stany zapalne powodują choroby, takie jak zapalenie stawów, nowotwory, zaburzenia jelita drażliwego.
Istnieje wiele produktów alkalicznych, które powinny być spożywane regularnie. Dziś przedstawię Wam 5 z nich. Są one łatwo dostępne i z łatwością możemy je włączyć do codziennej diety!


Cytryny
Podczas cytryny są owocami kwaśnymi owoce w rzeczywistości wytwarzają związki alkaliczne w organizmie przy trawieniu. Cytryny pomagają zrównoważyć poziom pH, a letnia woda z cytryną  pita codziennie rano  potrafi zdziałać cuda. Min. przyspiesza trawienie, oczyszcza skórę! http://beautyandblossom.blogspot.co.uk/2013/05/poranna-woda-z-cytryna-dlaczego-warto.html


Ogórki
W uzupełnieniu do ich właściwości alkalizujących, ogórki doskonałe nawadniają organizm, ponieważ składają się z 95 % wody. Mają także  właściwości przeciwzapalne. Dodajcie je koniecznie do diety np. w postaci mizerii albo sosu tzatzyki http://beautyandblossom.blogspot.co.uk/2013/03/idealna-przekaska-seler-naciowy.html


Jarmuż
Zielone warzywa  takie jak jarmuż, szpinak i kapusta pomagają zrównoważyć poziom pH i dostarczają organizmowi ogromną ilość składników odżywczych. Uwielbiam robić z jarmużu zdrowe kokatjle, takie jak ten http://beautyandblossom.blogspot.co.uk/2013/03/niskokaloryczny-i-sycacy-zielony-koktajl.html.



Awokado
Kto z Was  nie lubi awokado? Awokado dostarczają nam zdrowych tłuszczy i tonę niezbędnych składników odżywczych . Jednym z moich ulubionych sposobów do jedzenia awokado jest sałatka. http://beautyandblossom.blogspot.co.uk/2013/03/30-dni-z-saatkami-dzien-1-salatka-z.html


Seler

Seler jest bardzo alkalicznym produktem. Jest bogaty w witaminę C i wiele składników odżywczych. Seler pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Ma również dużo sodu i potasu, które usuwają nadmiar płynów z organizmu. Polecam Wam pyszną sałatkę z selera http://beautyandblossom.blogspot.co.uk/2013/04/30-dni-z-saatkami-dzien-4-mix-saat-z.html.

Jaki jest Wasz ulubiony produkt alkaliczny? Powiedzielcie się jak możemy go właczyć do naszej diety!

czwartek, 31 października 2013

Jak wybrać zdrowy jogurt?




Jogurt to produkt wszechobecny w sklepach. Mamy ogromny jego wybór i najczęściej wydaje nam się, że jest to coś napewno zdrowego i dietetycznego. Jogurt wydaje się być idealnym posiłkiem dla dzieci i wszsytkich dbających o figurę. Mnóstwo smaków, mnóstwo wariantów, odtłuszczone i niskokaloryczne, ale który jest tak naprawdę najzdrowszy? Jak wybrać ten najlepszy? Na co zwracać uwagę kupując jogurt?

1. Cukier
Zanim przeczytamy jakąkolwiek etykietę, musimy zrozumiem, że cukier znajduje się w każdym jogurcie. Jogurt zawiera bowiem naturalny cukier o nazwie laktoza. Natomiast cała masa jogurtów dostępnych na rynku ma dodany cukier lub substancje słodzące by był bardziej słodki. Koniecznie więc czytajmy etykiety i sprawdzajmy ile cukru to ten naturalny a ile to dodatki.
Według American Heart Association, kobiety powinny ograniczyć cukier do nie więcej niż 6 łyżeczek dziennie a mężczyźni powinni jeść maksymalnie 9 łyżeczek cukru dziennie.
Niektórzy producenci używają także substytutów cukru – o nich też wam pisałam tutaj http://beautyandblossom.blogspot.co.uk/2013/10/30-nazw-pod-ktorymi-ukryty-jest-cukier.html by obniżyć całkowitą zawartość cukru. Ja staram się uciekać od tych odmian i kupować zwykły jogurt bez dodatku cukru i tego typu zamienników.

2. Probiotyki
Te dobre bakterie są w większości jogurtów. Pomagaja one utrzymać układ pokarmowy w stanie gotowości do pracy. Te dobre bakterie kryją się pod takimi nazwami jak L. acidophilus , L. casei , B. bifidum i B. longum.
  
3. Wapń i witamina D
Wapń i witamina D są to dwa ważne dla zdrowych kościskładniki odżywcze znajdujące się w jogurcie. Ich ilość różni się w zależności od marki i zawartości tłuszczu.

4. Tłuszcz
Zaleca się wybranie jogurtów niskotłuszczowych lub beztłuszczowych. Warto jednak pamietać, że niektóre jogurty beztłuszczowe zawierają sztuczne substancje słodzące. Należy więc czytać uważnie etykiety. Pełnotłuste jogurty dostępne na rynku, zawierają one więcej tłuszczów nasyconych i cholesterolu . Wybierajcie więc w  miarę możliwości te niskotłuszczowe i sprawdzajcie zawartość cukru.

5. Inne składniki
Wiele jogurtów zawiera także wypełniacze , stabilizatory i środki zagęszczające. Jedynym sposobem  aby się o tym przekonać jest uważne przeczytanie listy składników. Jeśli na etykiecie jest zbyt wiele słów i nie znamy ich nazwy wówczas należy poszukać innego jogurtu.


  
Jak więc znaleźć najzdrowszy jogurt? Wystarczy czytać etykiety i zwrócić uwagę na to o czym pisałam wyżej. Jeśli nie jest napakowany cukrem, zawiera żywe kultury bakterii wapn I witaminę D na pewno będzie dla nas zdrowy. Wybierjamy raczej te naturalne a jeśli mamy ochotę na jogurt owocowy, poprostu dodajmy je do niego.
Ja wybieram zazwyczaj jogurt grecki bo ma mniej cukru i mniej laktozy niż inne odmaiany jogurtu. Najczęściej jem sam albo dodaje owoce, orzechy bądź nasiona slonecznika i dyni. A jeśli mam ochotę na coś slodkiego jem z łyżeczką mioduJ
A wy macie swoje ulubione jogurty?

środa, 30 października 2013

Motywacja w środku tygodnia!

 Każdego motywuje coś innego, jednych fajny cytat, innych zdjęcie wysportowanej sylwetki. Jak dla mnie motywacją do zdrowego trybu życia jest tak naprawdę zdrowie, to że dzięki temu, że zdrowo się odżywiam i ćwiczę jestem zdrowa. Tak naprawdę zdrowie fizyczne i psychiczne a co za tym idzie pełna akceptacja samego siebie są dla mnie najważniejsze. Dzięki temu można się cieszyć pełnią życia.





Nie warto porównywać się do innych tylko znaleźć swoją własną drogę i sposób na to by mieć zdrowe ciało i zdrową duszę. Dlatego ja też wolę słowne motywację niż oglądanie zdjęć innych.










poniedziałek, 28 października 2013

30 dni z sałatkami. Podsumowanie

Mój cykl 30 dni z sałatkami dobiegł końca. Tydzień temu zaprezentowałam Wam 30 sałatkę! Czas na małe podsumowanie.
Większość z nich bazuje na mieszankach różnych liści, zielonych warzyw z przeróżnymi dodatkami.
Sałatki są dla mnie nieodłącznym elementem mojego menu. Dzięki nim zapewniam sobie mnóstwo witamin, składników mineralnych i energii. To,że ten cykl się zakończył nie oznacza, że moje pomysły na sałatki się skończyły. Czy próbowaliście, któregoś z przepisów? Który najbardziej przypadł Wam do gustu?


1. Sałatka z awokado 

2. Sałatka grecka


3. Mix sałat z serem pleśniowym
















4. Sałatka z ogórkiem i selerem naciowym

5. Sałatka brokułowa

6. Sałatka caprese

7. Sałatka białkowa z wędzonym łososiem

8. Sałatka wiosenna z wędzonym łososiem

9. Sałatka Cezar

10. Azjatycka Sałatka z makrelą i trawą cytrynową

11. Sałatka niskokaloryczna

12. Sałatka białkowa z tuńczykiem

13. Sałatka z jarmużem

14. Sałatka z rukolą i sardynkami

15. Sałatka z kolendrą

16. Sałatka z cukinią i komosą ryżową

17. Sałatka z zielonym groszkiem i awokado

18. Sałatka cukiniowo-paprykowa z koperkiem
 

19. Sałatka z fasolki szparagowej


20 Sałatka z łososiem i szpinakiem



21. Prosta i dietetyczna sałatka z serem pleśniowym



22. Sałatka z krewetkami i rukolą


23. Mix sałat z kurczakiem


24.Sałatka z pieczonym bakłażanem i quinoa


25. Sałatka nicejska


26. Sałatka z gruszkami


27. Sałatka z grillowanym serem halloumi


28.Sałatka z pomidorami i serem halloumi



29. Salatka z brukselką, rukolą i orzechami włoskimi




30. Sałatka z hummusem




Pamiętajcie- kto jada sałatki ten piękny i gładki! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...