poniedziałek, 21 stycznia 2013

Noodle z kurczakiem po tajsku czyli Thai Fried Noodles



Smaki kuchni tajskiej odkryłam prawie dwa lata  temu. Niemal wszystkie tajskie dania pachną świeżymi ziołami i przyprawami. Uwielbiam zapach i smak limonki, trawy cytrynowej  (lemon grass), imbiru, galangalu, liści cytrynowych (kaffir lime leaves), kolendry. Wszystko to wraz z papryczkami chilli, mlekiem kokosowym i sosem rybnym sprawia, że dania są pyszne i niezwykle aromatyczne.
 Tajlandia pachnie jedzeniem przygotowywanym niemal ze na każdym rogu ulicy. Co ciekawe niemal ze w każdej części Tajlandii te same dania smakują inaczej.
Uwielbiam od czasu do czasu przypomnieć sobie ten zapach i aromat w domowym zaciszu i przygotować cos z kuchni tajskiej.
Dodatkowo dania te sa pożywne i zdrowe.


Kuchnia tajska wbrew pozorom nie jest trudna, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie poszczególnych składników, pokrojenie ich, zamarynowanie, posiekanie itd., natomiast samo gotowanie jest szybie i łatwe. 

Dlatego też chciałabym zapoczątkować cykl "Azja na talerzu" gdzie będę Wam prezentować moje ulubione dania kuchnii tajskiej, chińskiej, indonezyjskiej i malajskiej. Dania, których smaki przypominają mi moje podróże.

Azja na talerzu - Przepis 1



Thai Fried noodles z kurczakiem (Tajski makaron z kurczakiem)
Składniki:

300g makaronu typu noodle
4-5 łyżek oleju słonecznikowego
3-4 ząbki czosnku
500 g piersi z kurczaka pokrojonych na cienkie kawałki
4 duże jajka
200 g pieczarek
2 marchewki
                                                      4  łyżki sosu rybnego
3 łyżki keczupu
5 łyżek soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
6 łyżek prażonych orzeszków, drobno posiekanych, zmiażdżonych
300g kiełków fasoli,
2-3 gałązki szczypiorku pokrojone na 2.5cm kawałki
sos sojowy
liście kolendry


Sposób przyrządzenia:

Gotuję makaron noodle, płukam w wodzie i zalewam dwoma łyżkami sosu sojowego i odstawiam na min. 10 minut.
W wooku podgrzewam olej, dodaję i podsmarzam czosnek. Następnie dodaję kawałki kurczaka i smażę ciągle mieszając. Wbijam jajka i wszystko razem mieszam. W razie potrzeby dodaję olej. Następnie dodaję makaron noodle, wszystko razem mieszam i dodaję kolejno sos sojowy, keczup, sok cytrynowy, cukier i chilli.
Dodaję pieczarki i wszystko dalej mieszam przez kolejne 3-4 minuty. Na koniec marchewka, kiełki fasoli i szczypiorek, oraz ok.3-4 łyżki sosu sojowego. Wszystko razem mieszamy przez ok. 2 minuty i danie jest gotowe do jedzenia.
Na koniec pozostaje wystarczy tylko do smaku posypać orzeszkami i udekorować listkami kolendry.

2 komentarze:

  1. hmm jak to pysznie wyglada! nigdy w zyciu chyba czegos takiego nie ugotuje :( nie potrafie;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Hello! Do you know if they make any plugins to protect
    against hackers? I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on.
    Any recommendations?

    my blog post ... power pump no formula

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...