poniedziałek, 1 lipca 2013

Tyle słońca w całym mieście...Jak chronić swoją skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych

Lato już w pełni, a wraz z latem mnóstwo słońca. Ja nie lubię się opalać i zawsze staram się chronić swoją skórę przed słońcem. Obsesyjnie używam kremów z największym filtrem tj 50. Uważam, że słońce jest szkodliwe dla naszej skóry i jest niestety przyczyną pojawiania się zmarszczek, wcześniejszego starzenia się skóry i różnego typu przebarwień i plamek na całym ciele a zwłaszcza na twarzy.
Wiem jednak, że więkoszość jest zwolennikami opalania i wielu z Was nie wyobraża sobie powrotu z wakacji bez opalenizny. Choć według mnie nie ma czegoś takiego jak zdrowe czy bezpieczne opalanie, to istnieją sposoby by złagodzić negatywne skutki opalania.

http://weheartit.com


Dziś 5 sposobów, które pomogą Wam uzyskać zdrową opaleniznę.

1. Używajcie samoopalaczy

Produkty samoopalające reagują z martwymi komórkami w zewnętrznej warstwie skóry, tak by zmienić kolor. Efekt utrzymuje się 3-10 dni.  Zawsze postępujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a także używajcie tylko naturalnych samoopalaczy.

2. Opalajcie się stopniowo

Jeśli macie już zamiar być w słońcu czy opalać się na leżaku zawsze starajcie się zmniejszyć ryzyko. Nie spędzajcie na słońcu długich godzin a róbcie krótkie maksymalnie 15minutowe sesje. To zmniejsza ryzyko oparzenia słonecznego. Pamiętajcie jednak, że opalanie się nawet w małych dawkach nie czyni go bezpiecznym.

3. Stosujcie kremy ​​do opalania z filtrami UV

Zawsze stosujcie kremy do opalania! Im bardziej macie jasną skórę, tym wyższy współczynnik ochrony przeciwsłonecznej (SPF) trzeba stosować. Nakładajcie krem 15-30 minut przed wyjściem na słońcu. Zastosujcie go ponownie po 15-30 minut na słońcu. Użyjcie kremu ponownie po każdej czynności, która mogła usunąć krem, taka jak pływanie, wycieranie w ręcznik, nadmierne pocenie się i otarcia. Najbardziej szkodliwe godziny do oplania się są między 11.00 a 15.00.
Zawsze starajcie się używać filtrów przeciwsłonecznych wolny od szkodliwych substancji chemicznych.

http://weheartit.com


4. Zdejmij okulary na krótki czas

Noszenie okularów hamuje produkcję melaniny, która chroni skórę przed uszkodzeniem UV. Bez melaniny, jest większe prawdopodobieństwo poparzenia słonecznego (i mniejsza szansa opalenia się). Jednocześnie, ważne jest, aby chronić oczy przed promieniowaniem UV. Warto jednak na samym początku pobytu na słońcu na bardzo krótki czas ok 5-10 minut zdjąć okulary, wówczas przysadka mózgowa jest stymulowana do produkcji melaniny. Później noście okulary do końca pobytu na słońcu.

5. Starajcie się przedłużyć żywotność opalenizny

Lepiej i bezpieczniej przedłużyć żywotność obecnej opalenizny zamiast zacząć na nowo się opalać. Przedłużenie bieżącej opalenizny spowolni tempo złuszczania się skóry. Zastosujcie więć obficie kremu po opalaniu i kremu nawilżające skórę.


http://weheartit.com

Porady dotyczące bezpiecznego opalania. Zawsze pamiętajcie, że:


  • Solarium nie są bezpieczniejsze niż słońce. Stasujcie te same środki ostrożności, jak na słońcu.
  • Zawsze wybierajcie  produkty naturalne nawilżające i chroniące ciało przed szkodliwym działaniem słońca. Kremy na bazie produktów chemicznych mogą zawierać składniki szkodliwe dla zdrowia.
  • Dobrze nawilżona skóra jest mniej narażona na szkodliwe działanie słońca, pijcie więc dużo wody. Nigdy nie pijcie alkoholu na słońcu.
  • Na wyższych wysokościach i bliżej równika jesteście narażeni na zwiększone ryzyko uszkodzenia skóry.
  • Nie ma gwarancji, że tabletki i suplementy stymuluje produkcję melaniny są bezpiecznie. Mogą one, w rzeczywistości mieć niezamierzone negatywne skutki.
Pamiętajcie, że skutki opalania, nadmiernego wystawiania się na słońce będą widoczne dopiero za kilka lat. Wtedy większość ludzi dopiero żałuje, wylegiwania się w pełnym słońcu na leżaku. Cieszcie się latem i piękną pogodą, ale pamiętajcie by chronić swoją skórę.

czwartek, 27 czerwca 2013

Detoks z zielonym koktajlem ze szpinaku i jarmużu


Jak dla mnie najbardziej skutecznym sposobem by dostarczyć sobie dużej dawki witamin i minerałów jest przygotowywanie pysznych smoothies. Smoothies i koktajle, które odkryłam w tym roku są mieszanką zielonych warzyw i owoców. Poprostu uwielbiam je. 
Zielone napoje uzyskują piękne żywe kolory z chlorofilu, który jest we wszystkich warzywach liściastych, takich jak szpinak, kapusta włoska, selera i sałaty. Taki koktajl oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn, dotlenia krew i zwiększa poziom energii. Jest naprawdę pyszny!



Dziś przygotowałam sobie koktajl na bazie szpinaku i jarmużu.

Składniki:

1/2 szklanki wody
1 filiżanka świeżego szpinaku
1 filiżanka świeżego jarmużu
pół melona
1 jabłko
sok z 1 cytryny
opcjonalnie można dodać 1 łyżkę lnu
opcjonalnie posiekana kolendra i natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Dodać wodę jarmuż i szpinak do blendera i zmiksować na niskich obrotach 
2. Dodać pokrojonego melona i jabłko i zmiksować na wysokich obrotach
3. Dodać kolendrę i pietruszkę  i sok z cytryny


środa, 26 czerwca 2013

Motywacja w środku tygodnia!


W codziennym  życiu  ciężko jest  zauważyć  drobne  efekty naszych starań i wysiłków. Dlatego pamiętajcie, że



Sukces jest sumą małych 

wysiłków powtarzanych dzień po dniu.


                           


Mam nadzieję, że dzisiejsza motywacja pozwoli Wam zobaczyć Wasze małe codzienne wysiłki by żyć zdrowo i zdrowo się odżywiać.

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Zdrowy styl życia w trakcie wakacji...Czy to możliwe?

Nareszcie mamy lato. Piękną pogodę i więcej wyjazdów. Więcej wylegiwania się, więcej relaksu i więcej jedzenia! Podczas podróży, zaczynamy zachowywać się inaczej niż na co dzień, porzucamy nasze zwyczaje, nawyki, przyzwyczajenia, sposób odżywiania, codzienna rutynę. I bardzo często też powracamy do starych nie do końca zdrowych nawyków żywieniowych.



Nie nie nikt zapewne nie narzeka…Ale każdy komu nie obca aktywność fizyczna i zdrowy styl życia nie chce wszystkiego zaprzepaścić.

Uwielbiam podróże i myślę, że wszyscy powinniśmy podróżować. Relaks i odpoczynek  na pewno są dla nas ważne. Ale warto też pamiętać o tym aby całkowicie nie zatracić się podczas podróży . Na prawdę warto w tym czasie, słuchać swojego ciała.

Zbyt wiele obfitych kolacji… Zbyt wiele drinków przy basenie…Za dużo słońca…Wszyscy wiemy, jak to jest gdy po tych wszystkich zbyt wiele nasze ciało,następnie mówi: "Dość!"
Niektórzy z Was mogą powiedzieć: "Czy nie po to są wakacje ?" 

Oczywiście, że tak. Relaks jest nam niezbędny, ale ważna jest też równowaga!
Zbyt obfity obiad -  zjedzmy zdrowe sałatki zamiast następnego posiłku. Zbyt dużo słońca – włóżmy kapelusz i użyjmy większego filtru. Nie należy ignorować tych sygnałów wysyłanych przez nasz organizm. Wówczas na pewno wrócimy z wakacji wypoczęci, zrelaksowani, pełni nowych sił i energii.


Zdrowe porady na wakacje:

     Postarajcie się, zapewnić sobie 8 godzin snu.
     Pijcie dużo wody podczas podróży zwłaszcza, podróżując samolotami
    Jedzcie tak zdrowo, jak to możliwe- Wiem, że to wakacje .... Ale miejcie ze sobą zawsze paczkę zdrowej przekąski jeśli wiecie, że będziecie na lotnisku lub w samolocie przez więcej niż dwie godziny.
    Rozciągajcie się, chodźcie na spacery. Wystarczy niewielki ruch, a robi to wielką różnicę.
    Bawcie się! Cieszcie się swoim znajomymi i rodziną.




Zdrowe przekąski ułatwiające podróżowanie:

  • migdały
  • pistacje
  •  ciasteczka/batoniki owsiane
  •   rodzynki
  • suszone morele, śliwki, banany, jabłka, żurawina
  • świeże owoce (np. banany wybieraj bardziej zielone, by mogły dłużej przetrwać)
  • warzywa tj. seler naciowy, ogórek
  • orzechy włoskie, laskowe
  •  pestki dyni
  •   nasiona słonecznika
  •  ugotowane wcześniej danie
  •  sałatki, surówki




Podróżujcie, kochajcie swoje życie, słuchajcie swojego ciała i znajdźcie równowagę. Udanych wakacji! Czy macie już jakieś plany na ten czas?

  



piątek, 21 czerwca 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 13 - Sałatka z jarmużem

Dziś sałatka z jarmużem. To prawdziwa bomba witaminowa pożywna, lekka i idealna na upalny dzień.Dzięki dużej zawartości soku z cytryny jest naprawdę orzeźwiająca.


Uwielbiam tą sałatkę ponieważ jest bardzo prosta, bardzo zdrowa i bardzo łatwa w przygotowaniu. Możemy jeść z dressingiem lub jeśli wolimy bardziej dietetyczną wersję bez.

Składniki:

        100-150g jarmużu
 2 papryki jedna czerwona jedna żółta 
1 ogórek zielony
sok z 2 cytryn
sól, pieprz i świeża kolendra lub inne świeże zioła
 
1. Jarmuż należy umyć i porwać na drobne kawałki oraz skropić sokiem z cytryny
2. Paprykę i ogórka kroimy drobne kawałki
3. Mieszamy jarmuż z papryką  i ogórkiem 
4. Wszystko należy posolić według uznania i wymieszać a następnie posypać kolendrą
6. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy dressing:  ocet balsamiczny, sok z cytryny. 

7. Tuż przed podaniem polewamy dressingiem i mieszamy.



Smacznego!

czwartek, 20 czerwca 2013

Jarmuż króluje i podbija zdrową kuchnię...




Jarmuż


Czy słyszeliście o jarmużu?

Od jakiegoś czasu o jarmużu można usłyszeć coraz częściej. Ja poznałam to warzywo jakiś czas temu i myślę, że dzięki swoim zdrowotnym i dietetycznym właściwościom niebawem podbije i na stałe zagości w kuchni tych wszystkich, dla których zdrowe odżywianie i zdrowa dieta są szczególnie ważne.
Jarmuż tak naprawdę znany jest od wieków. Jest bardzo łatwy w uprawie i nie wymaga długiego okresu wegetacji. To zielone warzywo jest z tej samej rodziny co kapusta, brokuły i brukselka. Uznane jest za jedno z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw.
Jarmuż jest:
- niskokaloryczny, bogaty w błonnik i ma zero tłuszczu
Jedna filiżanka jarmużu ma tylko 36 kalorii, 5 gramów błonnika i 0 g tłuszczu. Pomagać w trawieniu  i jest bogaty w wiele składników odżywczych, witamin, kwas foliowy i magnezu.- bogaty w żelazo 
Ma więcej żelaza niż wołowina. A żelazo jest niezbędne dla zdrowia, do  wytwarzania hemoglobiny i enzymów, transport tlenu do różnych części ciała, wzrostu komórek, prawidłowego funkcjonowania wątroby.- bogaty w witaminę K. 
A dieta bogata w witaminy K może pomóc w ochronie przed różnymi nowotworami. Jest to również ważne dla różnych funkcji organizmu, w tym normalnego zdrowia kości i zapobiegania krzepnięciu krwi. Ponadto podwyższony poziom witaminy K może pomóc osobom cierpiącym na chorobę Alzheimera.- wypełniony silnymi przeciwutleniaczami
- doskonałym środkiem przeciwzapalnym .  
Jedna filiżanka jarmuż jest wypełniona 10% zalecanego dziennego spożycia kwasów omega-3, które pomagają w zwalczaniu zapalenia stawów, astmy i chorób autoimmunologicznych.- dobry dla układu sercowo-naczyniowego  
Jedząc jarmuż możemy obniżyć poziom cholesterolu.- bogaty w witaminę A.
Witamina ta  jest dobre dla wzroku, skóry.
 bogaty w witaminę C. Jest to bardzo pomocne dla układu odpornościowego i metabolizmu.- bogaty w wapń.  
Jarmuż ma więcej wapnia niż mleko, co pomaga w zapobieganiu utracie masy kostnej, zapobiega osteoporozie.- świetnym jedzeniem detoksykującym i oczyszczającym organizm.  

http://weheartit.com/entry/58546782


Jarmuż podbija serca wszystkich miłośników zdrowego stylu życia. W Stanach wszyscy go znają i uwielbiają. Jemy go na surowo lub gotowany. Najpierw należy go dokładnie umyć i usunąć ostre końce.
Gotujemy na średnim ogniu przez około trzy minuty aż zwiędnie i stanie się miękki.
 Jarmuż dodaje się do sałatek i pysznych zielonych koktajli. Naprawdę warto dołączyć go do swojego menu bo jarmuż już króluje i już podbija zdrową kuchnię

środa, 19 czerwca 2013

Motywacja w środku tygodnia!

Słońce świecie i lato w pełni. Od razu czuję nowy zastrzyk energii. Mam nadzieję ,że Wy też rozkoszujecie się słońcem i piękną pogodą za oknem. Aż chce się żyć. Dziś kilka pięknych słów, które mnie inspirują i mam nadzieję, że dodadzą do Waszego tygodnia jeszcze więcej radości i słońca.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...