Czy wiecie, że cukier uzależnia?
Czy zdejcie sobie sprawę, że jeśli własnie zjedliście ciastko,
to Wasz mózg będzie wciąż wysyłal sygnał, że potrzebujecie cukru nawet przez kolejne trzy dni?
Jedno z badań wykazało u otyłych szczurów, którym podano cukier
o 50% mniejszą aktywność neuronów niż u chudych szczurów. To oznacza, że
potrzebowały one więcej cukru, by poczuć ten sam smak słodyczy.
Inne badania opublikowane w American Journal of Clinical
Nutrition wykazało, że żywność o której nie myśli się zwyczajowo jako słodka,
taka jak białe ziemniaki i makaron podosi
poziom cukru we krwi tak jak sacharoza i ma ten sam skutek. Ta żywność o
wysokim indeksie glikemicznym wywołuje w mózgu uczucie przyjemności i
uzależnienia, dokładnie takie samo jakie odczuwa osoba, która jest uzależniona
od narkotyków i hazardu.W tych badaniach, eksperci mówią również, że nasz
organizm reaguje inaczej na jakość kalorii, w zależności od tego czy spożywamy białko, tłuszcz czy węglowodany. Produkty, o
wysokim indeksie glikemicznym są wciągające i uzalezniające.
Czy
jesteście uzależnieni od cukru?
Były
dyrektor “Rudd Center for Food Policy & Obesity” na Uniwersytecie w Yale Dr
Kelly Brownell, i profesor epidemiologii i zdrowia publicznego, sformułował kwestionariusz
w celu określenia, czy jesteśmy uzależnieni od jedzenia. Jego kwestionariusz ma
zastosowanie do wszystkich środków spożywczych w ogóle, ale można go użyć do
zmierzenia się z uzależnieniem od cukruOdpowiedzcie na pięć pytań poniżej.
- Czy
sięgacie po niektórye pokarmy- słodycze,nawet jeśli nie jesteście głodni, ale
dlatego, że po prostu odczuwacie wielkie pragnienie I ochotę na nie?
- Czy
obwailibyści się zmniejszenia na lub
wyeliminowania całkowicie pewnych pokarmów lub grup żywności ze swojego menu?
- Czy
czujecie się słabi i zmęczeni gdy zjecie za dużo?
- Czy
macie problemy zdrowotne lub społeczne ze względu na swoje nawyki żywieniowe?
- Czy
uważacie, że potrzeba Wam coraz więcej konkretnej żywności - słodyczy by
czerpać przyjemność z ich spożycia lub zmniejszenia negatywnych emocji?
Jeśli
odpowiedź na którekolwiek z pytań jest twierdząca może to zonaczać, że
jesteście uzależnieni od cukru. Jak więc walczyć z tym uzależnieniem? Jak
zmniejszyć ilość cukru w codziennej diecie?
O to
kilka wskazówek.
1. Powoli
i małymi krokami
Drastyczne
całkowite wyeliminowanie cukru z diety może zakończyć się źle. Dletego
spróbujcie rezygnować z cukru małymi kroczkami i eliminować po jednym słodkim
produkcie tygodniowo. I tak w pierwszym tygodniu, na przykład, spróbuj
zmniejszenie na kwotę cukru dodawanego do kawy o połowę. W kolejnym tygodniu,
zrezygnujcie z deseru po obiedzie przynajmniej w jeden dzień I tak krok po
kroku. Ostatecznie, będziecie zmieniać swoje kubki smakowe i naturalnie
będziecie pragnąć mniej cukru,
2. Jedzcie dobrej jakości produkty, pyszne i wyrafinowane
Gdy już
zdecydujecie się na deser, upewnijcie się, że to coś, co naprawdę chcecie: dla
niektórych, to może być kawałek ciasta
czekoladowego, dla innych lody lub ciasteczka. Niezależnie od tego co to jest
postawcie na jakość a nie na ilość. Zamiast kilku babeczek, słodkich bułeczek
czy ciasteczek jedzonych w pracy codziennie do kawy lepiej skusić się na jeden
pyszny deser w restauracji lub dobrek kawiarni. Zobaczcie możecie mieć 15 babeczek i zjeść 4470
kalorii i 435 g cukru (równowartość 2,3 filiżanki) lub dwa naprawdę dobre,
satysfakcjonujące desery w ulubionej kawiarni I ok 920 kalorii i 46,2 g cukru
(mniej niż jedną czwartą filiżanki cukru).
3. Zadajcie
sobie pytanie: czy naprawdę chcecie to ciasteczko?
Czy
sięgacie po coś słodkiego to tylko dlatego, że jest? Często jemy słodycze,
tylko dlatego, że są przed nami. Jeśli ktoś wyjmuje paczkę delicji I nas nimi
częstuje, to często jemy je tylko dlatego, że inni je jedzą. Zanim się skusicie
zadajcie sobie pytanie, czy na pewno tego chcecie I macie na to ochotę. Często przekonacie
się, że tak naprawdę nie macie na nie ochotyw. Jeśli już zdecydujecie się, że to
naprawdę jest coś czego chcecie, to pamietajcie o umiarze.
4. Czytajcie etykiety na produktach i wypatrujcie
ukrytych źródeł cukru
Zalecane jest
aby nie spożywać więcej niż 8 łyżeczek-lub 32 gramów-cukru na dzień. Ale
średnia jemy cztery razy tyle: 34 łyżeczek! Jednym z powodów, że jemy tak dużo cukru, jest to, że jest on w tak wielu produktów spożywczych, od
chleba i zbóż przez na sos do makaronu i jogurt. Pamiętajcie by czytać etykiety
produktów. Zwróćcie uwagę na: sos barbecue,produkty o obniżonej zawartości tłuszczu,
masło orzechowe, sos sałatkowy, ketchup, fasolkę w sosie, mrożone obiady, błyskawiczne
płatki owsiane, batony musli, soki, napoje gazowane. Unikanie przetworzonych
pokarmów i słodzonych napojów pozwoli Wam drastycznie ograniczyć spożycie cukru.
5. Jeśli
potrzebujecie czegoś słodkiego to szukajcie go zdrowej, dietetycznej żywności,
bogatej w białko, błonnik i zdrowe tłuszcze
Pamietacje,
że w każdym deserze jest dużo cukru, a mało białka, błonnika i zdrowych tłuszczów,
więc nawet jeśli zjecie setki kalorii,
jest duża szansa, że nadal będziecie czuć się głodni. Białko, błonnik i
zdrowe tłuszcze wszystkie dadzą nam uczucie sytości i zmniejsząskoki poziomu cukru we krwi i jednocześnie ochotę na
coś słodkiego. Pamietajmy więc o dodaniu ich do słodkich przekąsek. To
ograniczy także rychły spadek energii i nastroju.
Zjedzmy
więc ciastko z tłuszczów nienasyconych i bogatych w błonnik np. ciastko
owsiane z migdałami, ciemną czekoladę lub dodajmy trochę jagód do lodów.
![]() |
Zdjęcia źró∂ło: http://weheartit.com |
Więcej wskazówek jak zmniejszyć ilość spożywanego cukru i jak walczyć z tym uzależnieniem w kolejnych
postach w tym tygodniu.