środa, 28 sierpnia 2013
Motywacja w środku tygodnia!
Motywują nas różne rzeczy, jednych inni ludzie, drugich pieniądze, sukces itd. Wydaje mi się jednak, że motywację tak naprawdę trzeba znaleźć w sobie, uwierzyć w siebie i pokochać siebie. A co Wy o tym sądzicie?
poniedziałek, 26 sierpnia 2013
Jak jeść mniej słodyczy czyli co Wam pomoże by utrzymać odpowiedni poziom cukru?
Czy wiecie, że najczęściej
około 15tej nas wielka ochota na coś słodkiego? Znacie to uczucie, kiedy
czujecie wielki spadek energii? Za to właśnie odpowiedzialny jest cukier.
Małe stężenie cukru we krwi
(lub hipoglikemia) powoduje drażliwość, zmęczenie i ogromne uczucie głodu. Po
spożyciu posiłku bogatego w węglowodany, z których w większości składa się lunch czy obiad, poziom cukru we krwi wzrasta na około dwie
godzin, a następnie spada, sprawiając, że czujemy się rozdrażnieni, wycieńczeni
i jak najszybciej pragniemy udać się do automatu z czymś słodkim.
Zamiast sięgać po kolejną
puszkę coli naładowanej cukrem lub batonika polecam Wam zjeść 200 - 300 kalororyczną przekąska będącą
połączeniem białka, błonnika i zdrowych tłuszczy. Te składniki pomagają bowiem
ustabilizować poziom cukru we krwi, co jest kluczem do zmniejszenia uczucia
głodu i poczucia sytości. Taka przekąska będzie zdrowa i doda nam mnóstwo energii.
Poniżej spis produktów,
które pomogą Wam ustabilizować poziom cukru we krwi. Z łatwością możecie
je dodać do innych pokarmów. Nawet jeśli
macie zdrową przekąskę, kawałek owocu lub warzywa dodanie ich może sprawić
ogromną różnicę. A na pewno nie będziecie głodni 30 minut później. To naprawdę
działa.
![]() |
Źródło: http://weheartit.com |
1. Migdały
Zdrowe tłuszcze znalezione w
migdałach (jak również innych orzechach i maśle orzechowym) może zmniejszyć
indeks glikemiczny przekąsek o wysokiej zawartości węglowodanów. W badaniu
opublikowanym w czasopiśmie Metabolism, wolontariusze, którzy jedli 1, 2, lub 3
uncje migdałów z białym chlebem doświadczyli mniejszych skoków poziomu cukru we
krwi niż ci, którzy nie jedli migdałów. Ponadto im więcej ich jedli , tym
mieli mniejszy wzrost stężenia cukru we krwi. Warto więć zjeść garść migdałów z
kawałkiem owoców, filiżanką jagód lub warzywami. Na obiad lub kolację, warto
dodać je do sałatek i makaronów a nawet do do ryb lub drobiu.
![]() |
Źródło: http://weheartit.com |
2. Zielona herbata
Różne badania wykazały także
, że związki polifenoli zawarte w zielonej
herbacie, mogą również ograniczyć skoki poziomu cukru we krwi. Pijcie zieloną
herbatę w ciągu dnia. Naprawdę pomoga utrzymać poziom cukru we krwi na
odpowiednim poziomie a po jej wypiciu nie będziecie odczuwać nieprzyjemnego
ssania w brzuchu i ochoty na niezdrowego słodkiego batonika.
![]() |
Źródło: http://weheartit.com |
3. Cynamon
Wiele badań potwierdziło, że
cynamon zapobiega skokom poziomu cukru we krwi, jak również zmniejsza stężenie
triglicerydów i cholesterolu LDL. Cynamon może nie tylko zwiększyć metabolizm glukozy
20-krotnie, ale również spowalnia tempo opróżniania żołądka po posiłku dzięki
czemu dłużej mamy poczucie sytości. Zaledwie ½ łyżeczki dziennie pozwoli Wam
odczuć jego zdrowotne korzyści. Posypcie cynamonem płatki owsiane, jogurt,
latte, cappucino lub jabłko, albo użyjcie odrobinę do mięsa lub kurczaka.
![]() |
Źródło: http://weheartit.com |
4. Jogurt grecki
Produkty mleczne, w tym
mleko, jogurt, twaróg i ser zawierają taki bilans tłuszczów i białek, że
zarówno wypełnią was i spowolnią przemianę cukrów spożywczych.
Białko stymuluje produkcję
hormonu cholecystokininy, który spowalnia tempo opróżniania żołądka oraz
zmniejsza stężenie greliny, która odpowiada za to czy czujemy się głodni czy
nie. Zrezygnujcie z beztłuszczowych produktów mlecznych. Podczas gdy maja one
mniej kalorii, są często napakowane cukrem lub innymi wypełniaczami, by
uzupełnienić braku smaku i tekstury.
Jogurt grecki jest
szczególnie bogaty w białko, około 20 g
na porcję (w porównaniu do zwykłych jogurt za 10-11 gramów) dlaetgo naprawdę
warto po niego sięgnąć.
Oczywiście jest wiele innych
produktów, które pomogą Wam ustabilizować
poziom cukru we krwi, ale te cztery są według mnie najłatwiejsze do dodania do
przekąsek lub posiłku. Możecie je mieć zawsze ze sobą w torebce. Łatwo je wziąść ze sobą do pracy
lub szkoły a później w każdej chwili dodać do zdrowej przekąski.
piątek, 23 sierpnia 2013
30 dni z sałatkami. Dzień 22 - Sałatka z krewetkami i rukolą
Z owoców morza krewetki są moimi ulubionymi. Stąd też dziś w cyklu sałatkowym chciałabym Wam przedstawić sałatkę z krewetkami. Można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja bardzo lubię obie wersje. A Wy lubicie owoce morza? Macie jakieś fajne pomysły na sałatki z krewetkami, małżami, ośmiornicami czy też krabami?
Sałatka z krewetkami i rukolą
Składniki na 2 porcje:
200 g krewetek
120g rukoli
szczypiorek drobno pokrojony
10 pomidorków koktajlowych
1 mała papryczka chilli drobro posiekana
1-2 ząbki czosnku
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
świeże zioła, bazylia, pietruszka, oregano
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Pomidory kroimy na drobne kawałki, szczypiorek siekamy.
2. Wszystko razem mieszamy z rukolą, solimy i pieprzymy do smaku.
1. Pomidory kroimy na drobne kawałki, szczypiorek siekamy.
2. Wszystko razem mieszamy z rukolą, solimy i pieprzymy do smaku.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy krewetki i smażymy ok 3 minuty. Następnie dodajemy posiekaną papryczkę chilli i czosnek i mieszamy przez ok 2 minuty. Gdy krewetki będą już miekkie dodajemy 2 łyżki soku z cytryny.
4. Jeśli wybieramy wersję na ciepło od razu dodajemy do miski z sałatą i pomidorami. W przeciwnym wypadku pozostawiamy do ostygniecia.
5. Dodajemy ocet balsamiczny, sok z cytryny i świeże zioła i wszystko mieszamy.
Smacznego!
czwartek, 22 sierpnia 2013
Uzależnienie od cukru. Kolejne wskazówki jak zmniejszyć ilość spożywanego cukruak zmniejszyć ilość zjadanych słodyczy?
Dziś kontynuacja posta " Uzależnienie od cukrnu". Tak więc przedstawiam kolejne porady i wskazówki, które pomogą Wam zmniejszyć spożycie cukru i ilość zjadanych słodyczy.
6. Zdrowe śniadanie to podstawa diety
Zaczynając swój dzień od śniadania bogatego w białko i błonnik utrzymacie stabilny poziom cukru we krwi przez resztę dnia. Jest to istotne do tego by nie odczuwać silnej potrzeby na słodkie w ciągu dnia. Oba wymienione przeze mnie składniki odżywcze spowolniają trawienia i wypełnią Was tak, że z mniejszym prawdopodobieństwem sięgniecie po pączka lub drożdżówkę na porannym spotkaniu w biurze.
Jedzcie
śniadania! Nie ważne jak wcześnie rano wstajecie, nie ważne ile macie do
zrobienia i nie ważne, że, nie jesteście głodni - pamiętajcie, aby zawsze rano
coś zjeść. Spowoduje to rozpoczęcie dnia z dużą dwakę energii i stabilny
nastrój przez resztę dnia.
7. Nie dajcie się nabrać na tzw "zdrowe" cukry, i inne tzw produkty fit, dietetyczne, 0% tłuszczu
To, że produkt jest
oznakowany jako "organiczny" lub "całkowicie naturalny" nie
sprawia, że jest zdrowy lub o niskiej zawartości cukru. Liczne badania
wykazały, że konsumenci dużo częściej lekceważą treści etykiet na opkaowaniach,
wierząć w zdrowotność żywności
oznaczanej jako organiczna, fit, itd.To
ostatecznie prowadzi do spożywania większej ilości kalorii i cukru niż
spożyliby gdyby żywnością nie miała tej magicznej etykiety!
Pączek jest pączkiem,
ciastko jest ciastkiem i zawierają mnóstwo pustych kalorii i cukru I nieważne
czy to ekologiczne, w pełni naturalne, czy też nie.
Uważajcie też na zdrowo
brzmiące synonimy cukru jak sok z
trzciny cukrowej, nektar z agawy, syrop z brązowego ryżu. Niektórzy producenci
żywności wykorzystują te składniki by oszukać konsumentów I skłanić ich do
myślenia, że taki produkt zawiera mniej cukru.
8. Czytajcie etykiety i sprawdzajcie zawartość cukru w produktach
Pamiętajmy aby czytać etykiety wszystkich
produktów i szukać dodatku cukrów w panelu składników. Szukajcie nie tylko
słowa cukier ale także syropu glukozowo-fruktozowego. Patrzcie czy są też inne
dodatki tj. cukier trzcinowy, cukier buraczany, syrop kukurydziany o wysokiej
zawartości fruktozy.
Inne źródła cukru ukryte są też często za
naukowo brzmiącymi nazwami, takimi jak glukoza, disacharyd. Naturalnie brzmiące
składniki, takie jak miód, melasa i cukier kokosowy, wciąż liczą się jako cukier.
I cokolwiek, co kończy-ol-sorbitol,
ksylitol, mannitol, jest alkoholem cukrowym, który może być trudny do
strawienia.
Sztuczne substancje słodzące (aspartam,
stevia, splenda) mogą również znajdować się na etykiecie składników; choć ich udział
kalorii i cukrów jest znikomy, badania wykazują, że mogą przyczynić się do
przyrostu masy ciała bardziej niż zwykły cukier poprzez pobudzanie apetytu i
zwiększenie łaknienia na cukier.
9. Zmniejszajcie ilość cukru, który podawany jest w przepisach kulinarnych
Eksperymentujcie z przepisami kulinarnymi.
Zredukujcie o ¼ do ⅓
ilość cukru podawaną w recepturze. Według mnie większość przepisów na ciasta ma
zbyt dużo cukru i są one później zbyt słodkie. Można natomiast zwiekszyć ilość innych
składników, takich jak wanilia, cynamon i gałka muszkatołowa (są bogate w
antyoksydanty!).
10. Uważajcie na napoje
Wszystkie napoje gazowane
to bomby cukrowe, ale i inne napoje w
tym uważane za zdrowe soki mogą zawierać kilkadziesiąt gramów cukru . Mrożona
herbata na ogół postrzegana jako zdrowa ma strasznie dużą zawartość cukru, kórą
łatwo przeoczyć.
I pamietajcie też o
koktajlach oraz drinkach. Kuszące pięknymi kolorami, ozdobnymi słomkami są
podwójnie niebezpieczne, ponieważ nasz organizm daje priorytet metabolizmowi
alkoholu, przez co metabolizm cukru jest jeszcze mniejszy.
![]() |
Źródło: http://weheartit.com |
![]() |
Źródło: http://weheartit.com |
Subskrybuj:
Posty (Atom)