poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Jak jeść mniej słodyczy czyli co Wam pomoże by utrzymać odpowiedni poziom cukru?


Czy wiecie, że najczęściej około 15tej nas wielka ochota na coś słodkiego? Znacie to uczucie, kiedy czujecie wielki spadek energii? Za to właśnie odpowiedzialny jest cukier.
Małe stężenie cukru we krwi (lub hipoglikemia) powoduje drażliwość, zmęczenie i ogromne uczucie głodu. Po spożyciu posiłku bogatego w węglowodany, z których w  większości składa się lunch czy obiad,  poziom cukru we krwi wzrasta na około dwie godzin, a następnie spada, sprawiając, że czujemy się rozdrażnieni, wycieńczeni i jak najszybciej pragniemy udać się do automatu z czymś słodkim.

Zamiast sięgać po kolejną puszkę coli naładowanej cukrem lub batonika polecam Wam  zjeść 200 - 300 kalororyczną przekąska będącą połączeniem białka, błonnika i zdrowych tłuszczy. Te składniki pomagają bowiem ustabilizować poziom cukru we krwi, co jest kluczem do zmniejszenia uczucia głodu i poczucia sytości. Taka przekąska będzie zdrowa i doda nam mnóstwo energii.

Poniżej spis produktów, które pomogą Wam ustabilizować poziom cukru we krwi. Z łatwością możecie je  dodać do innych pokarmów. Nawet jeśli macie zdrową przekąskę, kawałek owocu lub warzywa dodanie ich może sprawić ogromną różnicę. A na pewno nie będziecie głodni 30 minut później. To naprawdę działa.

Źródło: http://weheartit.com

1. Migdały

Zdrowe tłuszcze znalezione w migdałach (jak również innych orzechach i maśle orzechowym) może zmniejszyć indeks glikemiczny przekąsek o wysokiej zawartości węglowodanów. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Metabolism, wolontariusze, którzy jedli 1, 2, lub 3 uncje migdałów z białym chlebem doświadczyli mniejszych skoków poziomu cukru we krwi niż ci, którzy nie jedli migdałów. Ponadto ​​im więcej ich jedli , tym mieli mniejszy wzrost stężenia cukru we krwi. Warto więć zjeść garść migdałów z kawałkiem owoców, filiżanką jagód lub warzywami. Na obiad lub kolację, warto dodać je do sałatek i makaronów a nawet do do ryb lub drobiu.


Źródło: http://weheartit.com

2. Zielona herbata

Różne badania wykazały także , że  związki polifenoli zawarte w zielonej herbacie, mogą również ograniczyć skoki poziomu cukru we krwi. Pijcie zieloną herbatę w ciągu dnia. Naprawdę pomoga utrzymać poziom cukru we krwi na odpowiednim poziomie a po jej wypiciu nie będziecie odczuwać nieprzyjemnego ssania w brzuchu i ochoty na niezdrowego słodkiego batonika.


Źródło: http://weheartit.com

3. Cynamon

Wiele badań potwierdziło, że cynamon zapobiega skokom poziomu cukru we krwi, jak również zmniejsza stężenie triglicerydów i cholesterolu LDL. Cynamon może nie tylko zwiększyć metabolizm glukozy 20-krotnie, ale również spowalnia tempo opróżniania żołądka po posiłku dzięki czemu dłużej mamy poczucie sytości. Zaledwie ½ łyżeczki dziennie pozwoli Wam odczuć jego zdrowotne korzyści. Posypcie cynamonem płatki owsiane, jogurt, latte, cappucino lub jabłko, albo użyjcie odrobinę do mięsa lub kurczaka.



Źródło: http://weheartit.com


4. Jogurt grecki

Produkty mleczne, w tym mleko, jogurt, twaróg i ser zawierają taki bilans tłuszczów i białek, że zarówno wypełnią was i spowolnią przemianę cukrów spożywczych.
Białko stymuluje produkcję hormonu cholecystokininy, który spowalnia tempo opróżniania żołądka oraz zmniejsza stężenie greliny, która odpowiada za to czy czujemy się głodni czy nie. Zrezygnujcie z beztłuszczowych produktów mlecznych. Podczas gdy maja one mniej kalorii, są często napakowane cukrem lub innymi wypełniaczami, by uzupełnienić braku smaku i tekstury.
Jogurt grecki jest szczególnie bogaty w białko,  około 20 g na porcję (w porównaniu do zwykłych jogurt za 10-11 gramów) dlaetgo naprawdę warto po niego sięgnąć.

Oczywiście jest wiele innych produktów, które pomogą Wam ustabilizować poziom cukru we krwi, ale te cztery są według mnie najłatwiejsze do dodania do przekąsek lub posiłku. Możecie je mieć zawsze ze sobą w torebce. Łatwo je wziąść ze sobą do pracy lub szkoły a później w każdej chwili dodać do zdrowej przekąski.  

5 komentarzy:

  1. Dobre są również otręby:) Dodane do jogurtu mogą stanowić równie zdrową przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog ; ) Chyba muszę wyposażyć się w migdały! Uwielbiam ich smak, a będą zdecydowanie zdrowsze niż batonik. I nie rozpuszczą się podczas upałów.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. 1 i 2 stosuję od dawna, ale do cynamonu się chyba nie przekonam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Migdały, orzechy i cynamon - to u mnie rządzi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. co do migdałów, to kiedy zaczęłam je stosować do diety, okazało się, że skórkę warto usunąć. Więcej o tym np. tutaj
    http://www.akademiawitalnosci.pl/dlaczego-juz-nie-warto-kupowac-migdalow-kalifornijskich-i-jak-obrac-migdaly-ze-skorki/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...