poniedziałek, 11 lutego 2013

Pyszna i zdrowa frittata



W codziennym zabieganiu, w nawale obowiązków trudno znaleźć czas na wielogodzinne siedzenie w kuchni i przygotowywanie posiłków. Gdy po całym dniu jestem zmęczona, zakupy nie zrobione a głód doskwiera straszny, jak dla mnie najlepszym daniem do szybkiego przygotowania jest jest pyszna i zdrowa frittata.





Frittata z szynką, mozzarella i ziemniakami




Składniki (na 2 porcje):

6 jajek
2 łyżki masła
1 cebula
1 i 1/2 papryki
kawałek papryczki chili (lub szczypta ostrej papryki)
70 g szynki
4 ugotowane średnie ziemniaki
 125 g sera mozzarella pokrojonego na drobne kawalki
1/3 szklanki tartego sera np. parmezanu,
sól i pieprz
1 łyżka posiekanej pietruszki do posypania na końcu

Sposób przyrządzenia:

1. Rozgrzewamy masło na średniej, dodajemy posiekaną cebulę i należy ją zeszklić  przez około 3 - 4 minuty. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz posiekaną papryczkę chili, posolić i smażyć dalej na umiarkowanym ogniu przez około 7 minut od czasu do czasu mieszając. 
2. Gdy papryka zmięknie dodajemy  pokrojone w plasterki szynki i chwilę razem podsmażamy by następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz mozzarellę i smażymy jeszcze przez około 1 - 2 minuty. 
3. W misce roztrzepujemy jajka  doprawiamy je solą i pieprzem i wlewamy na patelnię
4. Smażymy frittatę przez około 5 minuty na średnim lub małym ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią, tak aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadzała.


A wy jakie macie pomysły na zdrowy i szybki obiad lub kolację?


piątek, 8 lutego 2013

Owoce zimą


Jakie są Wasze ulubione owoce?
 Moje to jabłka, truskawki, maliny i borówki.Wiadomo, że najlepsze one są i najlepiej smakują latem. Wtedy też mogę je jeść bez końca. 
Są jednak też owoce, które najlepsze są w okresie zimowym, a są też i takie jak jabłka, które praktycznie można jeść przez cały rok i przez cały rok wyśminicie smakują.




Oczywiście wiadomo, że dziś praktycznie wszystkie owoce można kupić w supermarketach przez cały rok, ale jak dla mnie truskawka z importu w lutym albo brzoskwinia z puszki nigdy nie będzie smakować tak jak ta kupiona w czerwcu czy lipcu na targowisku.



Mam natomiast też owoce, które zimą są dla mnie niezastapione.
Czy wyobrażacie sobie zimę bez pomarańczy, mandarynek, klementynek, grejpfutów, winogron?
Ja nie. Pamietajmy owoce cytrusowe są bogate w witaminę B, C, potas, a zimą chronią nas przed przeziebieniem. Zimą dobre są także gruszki. One z kolei zawierają witaminy A, C, K, B2, B3 i B6.
Z kolei jabłka, banany, cytryny, ananasy są idealnymi owocami, które jem przez cały rok i równie pysznie smakują wiosną, latem, jesienią i zimą.


Ja najbardziej uwielbiam owoce świeże, jedzone jako oddzielna przekąska. Smak jabłka czy pomarańczy jest dla mnie teraz najlepszym deserem. 
Natomiast pyszna szarlotka od czasu do czasu czy jakis inny deser owocowy zimą jest również dobrym wykorzystaniem owoców. A wy jakie owoce lubicie zimą? Macie może jakieś pomysły na  zdrowy deser owocowy?


czwartek, 7 lutego 2013

Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek...



"Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet — wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego, Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska"


Dziś pączkowe szaleństwo i choć wogóle nie jem pączków, to zawsze właśnie w tłusty czwartek tradycyjnie zjadam jednego. Chyba dlatego, że jestem przesądna i boję się, że jak go nie zjem to nie będzie mi się wiodło przez kolejny rok.
Nie smażę więc pączków sama, tylko kupuję je w mojej ulubionej i sprawdzonej cukierni.

Tradycyjnie  pączki  nadziewane są  konfiturą różaną lub owocami, ale też likierem, budyniem, a nawet serem, smażone na kolor ciemno-złoty, na głębokim tłuszczu – smalcu lub oleju. Gotowy jest zwykle lukrowany lub obsypywany cukrem pudrem, może być też posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub polany czekoladą.

Pamietać trzeba, że jeden pączek to 240 kcal, więc spacer lub siłowania są obowiązkowe. No ale czego się nie robi dla szczęścia...


A wy ile dziś zjedliście pączków?

środa, 6 lutego 2013

Tajska zupa kokosowa z kurczakiem- Tom Kha Gai



Azja na talerzu - Przepis 2
Choć niezbyt lubię i prawie nigdy nie jem zup, to będąc w Tajlandii właśnie zupy stały się moim ulubionymdaniem..
Tom Kha Gai czyli tajska zupa kokosowa z kurczkakiem jest jednym z najbardziej popularnych i znanych przysmaków Tajlandii. 
Zupa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a wszystkie składniki bez problemów znajdziemy w supermarkecie. W smaku Tom Kha Gai jest cremowa, aromatyczna, trochę słodka ale też dość pikantna. 
Tom Kha Gai (Tajska zupa kokosowa z kurczakiem)






Składniki:

400ml puszka mleka kokosowego
425 g piersi z kurczaka, pokrojone na małe kawałki
2 kawałki trawy cytrynowej
2 cebulki szalotki, pokrojone na ćwiartki
200 g pieczarek
4-6 pomidorków koktajlowych
10 ziarenek czarnego pieprzu
2 łyżki miodu
400 ml wody
6-10  liści - kaffir lime
6 kawałków 5cm galangalu ewentualnie imbiru , cienko pokrojonych
2 papryczki chilli
3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z cytryny
kolendra





Sposób przyrządzenia:

  1. Mleko kokosowe, wodę, trawę cytrynową, glangal/imbir, cebulkę oraz pieprz wkładamy do garnka i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia
  2. Dodajemy kurczaka, sos rybny, oraz miód i gotujemy przez kolejne 5-10 minut, mieszajac od czsu do czasu
  3. Gdy kurczak będzie już miekki, dodajemy pokrojone na ćwiartki pieczarki i gotujemt przez kolejne 2-3 minuty
  4. Dodajemy sok z cytryny, liście kaffir lime oraz chilli. Próbujemy i doprawiamy do smaku (sos rybny, sok cytrynowy)- danie nie powinno być zbyt ostre, ale lekko słodkawe, słone i kwaskowe. 
  5. Dodoajemy pomidorki koktajlowe na kilka sekund, uważjąc by sie nie rozgotowały i nie straciły kształtu
  6. Nalewamy do miseczek i posypujemy listkami kolendrySpoon into a serving bowl and garnish with a few coriander leaves.
  7. Ja uwielbiam podawać zupę kokosową z ryżem jaśminowym



Danie jest naprawdę niezwykle aromatyczne i pyszne.

wtorek, 5 lutego 2013

Wtorek z jogą - niezbędnik jogina



Jestem nowicjuszem jeśli chodzi o jogę i ćwiczę ją dopiero od kilku tygodni. Natomiast kiedy pierwszy raz miałam iść na zajęcia czułam się trochę zestresowana a to dlatego, że nie wiedziałam czego mam się spodziewać, co powinnam przynieść, jaki strój założyć, co będzie jęsli wszyscy będą widzieli jak wykonywać te wszystkie dziwnie brzmiące pozy, o których nic nie wiem.

Oczywiście nie jestem tutaj ekspertem, ale oto moja lista 5 niezbędnych rzeczy, które mogą się przydać początkującemu joginowi.

1) Mata do ćwiczeń





2) Wygodny top
3) Wygodne spodnie 
4) Klocki do jogi   pomocne w utrzymaniu równowagi i wyciągnięcia ciała w poszczególnych pozycjach









5) Lektury   nie wiem jak wy, ale ja zawsze lubię poczytać i pogłębić swoją wiedzę na temat nowych nieznanych mi dziedzin. Ja polecam ksiązkę Abigail Ellsworth "Anatomia Jogi. Atlas ćwiczeń" 



poniedziałek, 4 lutego 2013

30 sposobów na płaski brzuch


Dziś przedstawię Wam wskazówki na płaski brzuch. Sama stasuję większośc z nich i naprawdę działają.
A może Wy macie jeszcze jakieś dodatkowe sposoby?

 
 
 
 

1.      Pij szklankę wody mineralnej przed jedzeniem
2.      Jedz 5 małych posiłków w ciągu dnia
3.    Jedz powoli
4.     Wyk0nuj ćwiczenia cardio przez 20 minut 5 razy w tygodniu 
5.   Znaj wielkość porcji spożywanych posiłków
6. Utrzymuj prostą postawę to rozciąga mięsnie brzucha
7.      Pływaj
8.      Prostuj plecy
9.      Wyeliminuj lub znacznie ogranicz słodycze
10.  Rób pompki
11.  Rób przysiady
12.  Niegdy nie wychodź z domu bez śniadania
13.  Pij dużo wody w ciągu dnia
14.  Wysypiaj się, śpij 7-8 godzin
15.  Wyeliminuj lub znacznie ogranicz alkohol
16.  Ogranicz spożycie soli
17.  Unikaj Stresu
18.  Spraw by Twój talerz był zawsze kolorowy dzięki różnym warzywom
19.  Wyeliminuj spożywanie wszelkich fast foodów: frytek, hamburgerów, chipsów, pizzy itp
20.  Wyeliminuj lub znacznie ogranicz picie napojów gazowanych
21.  Nie głódź się
22.  Spożywaj 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia
23.  Wzbogać swoją dietę w błonnik
24.  Wykonuj ćwiczenia z piłką 
25.  Ćwicz brzuszki
26.  Maszeruj
27.  Rób wymachy nogami
28.  Chodź po schodach, zrezygnuj z windy
29.  Zapisz się na jogę
30.  Pozostań uśmiechnieta i pozytywnie nastawiona do życia

piątek, 1 lutego 2013

Pijmy zieloną herbatę



Uwielbiam zieloną herbatę.Piję ją praktycznie zamiast tradycyjnej czarnej, do śniadania, w trakcie dnia i przed snem.




Zielona herbata jest przyrządzana wyłącznie z liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis), które poddane zostały w czasie przetwarzania jedynie minimalnej oksydacji.  Zielona herbata pochodzi z Chin i jest połączona z wieloma kulturami w Azji: od Japonii po Środkowy Wschód.

Zielona herbata zawiera  składniki, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, ciało, skórę.
Na pewno słyszeliście o właściwościach zdrowotnych, które przypisywane są zielonej herbacie a szczególnie o przypisywanym jej wpływie na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby serca oraz na niektóre odmiany raka. Picie zielonej herbaty obniża poziom cholesterolu i poziom cukru.Sądzi się także, że spożywanie zielonej herbaty pomaga w kontrolowaniu wagi ciała. 

Zielona herbata jest także doceniana w kosmetologii, jest składnikiem wielu kosmetyków i ma cudowny wpływ na naszą skórę. Opóźnia proces starzenia się skóry, nawilża i ujędrnia, łagodzi podrażnienia i stany zapalne, a także ułatwia walkę z cellulitem. . I to naturalnie.
Tak więc możemy kupować kosmetyki z zielona herbata, ale jak dla mnie 2-3 fliżanki każdego dnia są prostszą metodą na skorzystanie z jej właściwości.



Ten magiczny napój zawiera polifenole i to właśnie one są  składnikiem  powodującym jego dobroczynne działanie na urodę . Są to związki chemiczne o działaniu przeciwutleniającym (usuwające wolne rodniki), które w dodatku działają silniej niż witaminy A, C i E.



 Domowe kosmetyki z zielonej herbaty

 
Skoro zielona herbata ma tak cudowne włąściwości warto także wykorzystać domowe sposoby na kosmetyczne jej zastosowanie.

Okłady z zielonej herbaty są pomocne przy opuchniętych oczach. Wystarczy zaparzyć herbatę (ekspresową lub liściastą – wówczas możemy ją zawinąć w gazę), ostudzić i nałożyć na powieki na 10 minut. 

Zaparzoną herbatę możemy również wykorzystać do przemywania twarzy – taki tonik odpowiedni jest do każdego rodzaju cery. Stosujemy wówczas chłodny napari zużywamy go w ciągu jednego dnia. 

Odrobinę zielonej herbaty możemy także dodać do balsamu do ciała, dzięki czemu będzie on także działał przeciw starzeniu się ciała.

Warto także zadbać o paznokcie mocząc dłonie w zielonej herbacie przez ok. 20 minut.
 
Warto też siegnąć po zieloną herbatę wtedy gdy boli nas głowa.
 
Tak więc moi drodzy jest cała masa powodów by sięgnąć po fliżankę zielonej herbaty. Zobobiegniemy wielu chorobom i poprawimy stan naszego zdrowia. Staniemy się zdrowsi i bardziej zrelaksowani.
Tak więc czas na zieloną herbatkę... 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...