czwartek, 28 lutego 2013

Śniadanko 1.

Jak Wam już pisałam, śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, musi być pożywne i pyszne. Dlatego będę Wam przedstawiać moje propozycje śniadaniowe, zdrowe, niewyszukane, zwykłe i szybkie do przygotowania:-) Smacznego






Musli z 3 łyżek płatków owsianych, 15 migdałów, 2 mandarynki i 200ml niskotłuszczowego jogurtu greckiego.

poniedziałek, 25 lutego 2013

Śniadanie nie szukaj wymówki by go nie jeść! Nie warto...

Nie wyobrażam sobie, bym mogła wyjść z domu bez śniadania. Dla mnie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dostarcza mi ono energii niemal, że na cały dzień.


Nie warto omijać śniadania, bo zwiększa ono przemianę materii, podkręca nasz metabolizm co jest niezwykle ważne, gdy chcemy zdrowo i skutecznie schudnąć. Lepiej zrezygnować jest z kolacji, ale śniadania nigdy nie warto omijać. Naukowcy z Uniwersytu w Massechusstes udowodnili, że ludzie którzy nie jedzą śniadań częściej są otyli i ulegają złym nawykom żywieniowym w ciągu dnia, jedzą o 40% więcej słodyczy, piją więcej gazowanych napojów, jedzą mniej warzyw i owoców niż ci którzy jedzą śniadania.
Nie mam czasu, wolę dłużej pospać, nie jestem głodna rano, odchudzam się - jak dla mnie te wymówki, by nie zjeść śniadania nie są przekonujące.

Owsianka, jajko czy jajecznica, koktajl mleczno-owocowy, kanapki z chlebem pełnoziarnistym i twarożkiem z rzodkiewką to moje ulubione śniadanka i wcale nie potrzeba nie wiadomo jak dużo czasu by je przygotować.







 A Wy co jecie  na śniadanie?

środa, 20 lutego 2013

Ziemniaki kontra ryż



Ryż czy Ziemniaki? Ziemniaki czy ryż? Co jest dla nas lepsze? Myślę, że ciężko odpowiedzieć na to pytanie, bo oba te produkty mają swoich zwolenników i oba mają wiele właściowści zdrowotnych.

Zdrowotne właściwości ryżu porównuje się do właściwości pszenicy, jęczmienia i innych zbóż. Ziemniaki z kolei uważane są za te mniej zdrowe. Niewątpliwie oba te produkty są podstawą wielu kuchni.  W Azji króluje ryż, a w krajach europejskich czy Ameryce ziemniaki. Co więc jeść ziemniaki czy ryż? Co jest zdrowszą opcją?
Ryż jest zdrowy ponieważ zawiera więcej białka niż ziemniaki. Te z kolei nie zawierają białka w ogóle natomiast dużo zdrowych węglowodanów. Brązowy ryż zawiera dużo węglowodanów włóknistych i dlatego jest dużo mniej tuczący niż ziemniaki. w ryżu może być zmniejszona przez odsączenie od wody, w której go gotujemy natomiast w  ziemniakach skrobia pozostaje nawet po ugotowaniu. Ryż zawiera ważne składniki odżywcze, takie jak tiaminy i niacyny, który poprawiają  przemianę materii. Ryż jest zdrowy, ponieważ zawiera witaminę B12, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.


A co z ziemniakami?





Ziemniaki mają znacznie szerszy zakres składników odżywczych w stosunku do ryżu. Zawierają znacznie więcej błonnika niż ryż biały. Potas występujący w ziemniakach utrzymuje nasze ciało nawilżone i zdrowe. Ziemniaki zawierają również witaminę C, zwiększającą odporność.
Zarówno ryż jak  i ziemniaki zawierają skrobię. Ale zawartość skrobi



Tak więc ziemniaki czy ryż?
Ziemniaki i ryż mają mniej więcej tyle samo kalorii, więc zasadniczo nie możemy określić, który składnik jest bardziej lub mniej tuczący. Oba te produkty dają natychmiastowy zastrzyk energii, a także mają bardzo wysoki indeks glikemiczny. Zarówno po zjedzeniu ryżu jak i ziemniaków czujemy się pełni, ale trawione są stosunkowo łatwo. Tak więc, aby zawrzeć można powiedzieć, że zarówno ryż i ziemniaki są zdrowe.

Porównanie ostatecznie sprowadza się do sposobów ich podania do tego z czym jemy dany produkt. Ja wybieram ryż a ziemniaki niemal, że wyeliminowałam ze sojego menu. A Wy co wolicie, ryż lub ziemniaki?
Follow my blog with Bloglovin

wtorek, 19 lutego 2013

Czy warto prowadzić dziennik posiłków?



http://weheartit.com/entry/8992229/via/aegle
Jeśli chodzi o utratę wagi myślę, że cała odpowiedzialność za powodzenie spoczywa na nas samych. Myślę, że własna motywacja do podjęcia wysiłków to ogromna część sukcesu. Trzeba się motywować samemu do tego by zdrowo się odżywiać i ćwiczyć. Każdy z nas ma własne powody, dla których postanawia uprawiać sport, zdrowo się odżywiać i przez to własne sposoby motywowania się. Dla mnie jednym z takich sposobów motywacji i długo trwałe utrzymanie jej  jest prowadzenie dziennika żywności.
Takiego dziennika żywności można używać wyłącznie jako sposób śledzenia, co jeść i pić na co dzień, lub jako miejsce do zapisywania swoich myśli i uczuć, w dążeniu do utraty kilogramów, bądź też jedno i drugie.Myślę, że korzyści płynące z regularnego prowadzenia dziennika żywności są ogromne.
Jak dla mnie zapewnia on samokontrolę i myślę, że dla wielu z Was świadomość, że trzeba zapisać wszystko to co spożyliśmy będzie fantastycznym sposobem na to by nie  jeść więcej niż potrzeba. Jeśli wiem, że będę musiała zapisać dokładnie co i kiedy jadłam wtedy od razu nie mam ochoty na jakieś dodatkowe niezdrowe przekąski. Dziennik posiłków jest taką formą kulinarnej spowiedzi, dzięki, któremu wiem za każdym razem co wybrać do zjedzenia a czego nie.

Prowadząc dziennik posiłków ważne jest, że na koniec każdego dnia dokładnie przejrzeć wszystko, co masz w nim zapisane. Dzięki temu na bieżąco wiem, co jem na co dzień, i daje mi pewność, że zapewniam sobie odpowiednią zbilansowaną ilość składników odżywczych . Sprawdzenie dziennika żywności na koniec dnia, może również zwrócić uwagę na pewne schematy w diecie, którch wcześniej nie zauważaliśmy.

Mój dziennik posiłków jest dla mnie ogromnych wsparcie emocjonalnym.
Po kilku dniach notowania, co i kiedy jemy, a także, jak się czujemy w danym dniu zaczyna się dostrzegać pewne wzorce zachowań żywieniowych np. jaki rodzaj żywności wybieramy w sytuacjach stresujących lub gdy jesteśmy wyjątkowo szczęśliwi. Znajomość tych zachowań może pomóc w walce ze złymi nawykami np. zajadaniem słodyczami złych emocji i dzięki temu będziemy mogli dokonywać lepszych wyborów w podobnej sytuacji następnym razem.



Dziennik jedzenia powinien być wygodny w użyciu. Jest to coś, czego używa się  regularnie, co oznacza, że powinniście  być w stanie zabrać go ze sobą i dopasować do swojego codziennego życia. Można użyć prostego notatnika i długopisu, ale istnieje również wiele dostępnych aplikacji, które pozwalają na zapis wszystkich informacji jedzenia bezpośrednio na urządzeniu przenośnym telefonie, tablecie itp. Ja używam aplikacji bo telefon zawsze mam ze sobą i zawsze mogę szybko wszystko zapisać.

A Wy macie swoje dzienniki posiłków? Czy może macie jakieś inne sposoby na kontrolowanie tego co jecie?

poniedziałek, 18 lutego 2013

Dlaczego warto jeść jabłka?



Jabłko. Uwielbiam jabłka, bo są dla mnie rewelacyjną słodką przekąską, dzięki której nie mam ochoty na słodycze i dzięki czemu mogę utrzymać szczupłą sylwetkę. Nie wyobrażam sobie aby moja codzienna dieta nie zawierała tego owocu. Ale jak się okazuje jabłka mają wiele zdrowotnych właściwości, dla których warto je jeść. 

Obniżają poziom cholesterolu Jak wiadomo wysoki poziom cholesterolu może prowadzić w dłuższej perspektywie do wielu problemów zdrowotnych. I właśnie jabłka, dostarczają nam składniki  odżywcze, które mogą obniżyć poziom cholesterolu. Jedno z badań wykazało, że zjedzenie dwóch jabłek na dzień może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 16 procent.  


Wspomagają trawienie Jabłka zawierają duzo błonnika, który pomaga regulować system trawienny. Oznacza to, brak problemów z niestrawnością i zaparciami. W dłuższej perspektywie, jabłka mogą również pomóc uniknąć niektórych chorób żołądka poprzez utrzymywanie układu pokarmowego w ryzach.



Doskonałe źródło energii  Zawarte w jabłkach  cukry są dobre nie tylko za względu na ich smak słodki. Zapewniają one również naturalną zastrzyk energii. Dlatego jabłka są doskonałym owocem na  przekąskę zwłaszcza po treningu. Nie dość, że świetnie smakują to dostarczają nam energii trzeba bez konieczności picia kawy lub napojó energetycznych.



 Lekarstwo na anemię Jabłka zawierają dużo żelaza, są więc doskonałym lekarstwem w leczeniu niedokrwistości. Żelazo zwiększa bowiem poziom hemoglobiny w organizmie. Dlatego zjedzenie jabłka może pomóc wtedy gdy czujemy się słabo i jesteśmy bladzi. jeśli zdarzy ci się czuć słaby lub słabo.



Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka Jabłka mają wiele korzyści dla naszego zdrowia i  mogą pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Błonnik w jabłkach pomaga regulować system pokarmowy, obniżając ryzyko zachorowania na raka jelita grubego w przyszłości. Ponadto, kilka badań wykazało silny związek między regularnym spożywaniem jabłek i zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka piersi. Jabłka są również jednym z niewielu owoców i warzyw, które zostały zaliczone do tej grupy pokarmów, które obniżają ryzyko zachorowania na raka płuc.  

Zmniejszają zmarszczki Jabłka są cudownym pożywieniem także dla naszej skóry. Redukcja zmarszczek jest jedną z wielu korzyści jakie mają jabłka. Posiadają one bowiem składniki, które mogą pomóc w zmniejszeniu widocznych śladów starzenia się skóry. Również rozluźnia martwe komórki skóry i odblokowuje zatkane pory na skórze. Tak więc możemy zastosować jabłko jako składnik maseczki na twarz.  



Pomocne w walce z cukrzycą Osoby chore na cukrzycę w dłuższej perspektywie mogą cierpieć na dodatkowe choroby tj. neuropatia, choroby nerek i problemy ze wzrokiem. Regularne jedzenie jabłek regularnie może zapobiec niektórym z tych zagrożeń. A to dlatego, że jabłka mają pektyny, które łagodzą zapotrzebowanie organizmu na insulinę. Ponadto polifenole w jabłkach pomagają poprawić regulację poziomu cukru we krwi.



Poprawiają wzrok Jabłka zawierają znaczne ilości zarówno witaminy A i witaminy C, które pomagają w leczeniu ślepoty nocnej. Pomagają również wzmocnić oczy i mogą zapobiec pogarszaniu się wzroku.



Tak więc jedzmy jabłka nie tylko po to by utrzymać szczupłą sylwetkę, ale także by polepszyć swoje zdrowie i omijać lekarzy z daleka.

piątek, 15 lutego 2013

Marsz po zdrowie



Jakie są Wasze sposoby na to by żyć zdrowiej i aktywniej? 
Wiadomo zdrowe odżywianie to podstawa, ale ruch i aktywność fizyczna są niezbędne. A co z wymówką, że nie mamy czasu na siłownie czy bieganie? Jak dla mnie nie ma wymówek i zawsze staram się zmotywować bo lubię ćwiczyć, ale najprostszą formą ruchu jest dla mnie chodzenie. Gdzie tylko mogę idę na nogach, staram się nie korzystać z samochodu czy komunikacji miejskiej wtedy gdy wiem, że dojście do wyznaczonego celu zajmuje mi 30 minut. Naprawdę warto! A dlaczego?





 1. Chodzenie to doskonała i łatwa forma aktywności fizycznej.
Chodzić każdy umie więc nie trzeba żadnego przygotowania i n pewno nie nadwerężycie mięśnie podczas spaceru. Poza tym regularne chodzenie obniża cholesterol, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko cukrzycy drugiego stopnia, obniża wagę ciała, utrzymuje ciało w dobrej kondycji i poprawia humor.



 2. Chodzenie obniża stress



 Jak pokazują badania regularne chodzenie obniża poziom stresu a 20 – 30 minutowy spacer ma podobne działania do tabletek uspokajających. Jak dla mnie marsz jest doskonała okazją do tego by w spokoju pomyśleć o życiu, spojrzeć na różne sprawy z dalszej perspektywy, pooddychać świeżym powietrzem i by być przez chwile bliżej natury.



 3. Chodzenie jest ekologiczne
Często w dzisiejszych czasach mówimi o byciu ekologicznym, o ochronie środowiska. I własnie chodzenie jest ekologiczne.



 4. Chodzenie pomoga poznać nam najbliższą okolicę
W dzisiejszych czasach samochodów, pośpiechu, internetu często jest tak, że nawet nie znamy naszych sąsiadów nie mówiąc już o okolicznych uliczkach, sklepikach, kawiarenkach itp. Wsiadamy rano do samochodu jedziemy do centrum, do pracy, do supermarketu. A dzięki spacerom możemy zobaczyć co się dzieje w naszym najbliższym otoczeniu, poznać ludzi, czy ciekawe miejsca.



 5. Poznając najbliższą okolicę, chodzenie może pomóc nam odkryć lokalną historię  


 Ja chodzę często, prawie codziennie wtedy gdy świeci słońce i wtedy gdy pada deszcz z parasolem. Nie wyobrażam sobie niedzieli bez popołudniowego spaceru. Chodzić naprawdę warto, ja dzięki temu utrzymuję idealną sylwetkę, czuję się pełna energii i zapału.

środa, 13 lutego 2013

Co poskromi Wasz apetyt




Wczoraj pisałam, co zrobić  by jeść mniej. Jednym z punktów było, by wybierać odpowiednie składniki i odpowiednie jedzenie, produkty bogate w białko i błonnik czyli takie, które sprawią, że nie będziemy czuć się głodni.
 
Dzisiaj lista  produktów, które na pewno poskromią Wasz apetyt.
 
1.   Migdały – są one doskonałym źródłem tzw. dobrych tłuszczów I dzięki temu stanowią idealną przekąskę między posiłkami. Należy jednak pamiętać o ilości jaką spożywamy iż są one wysoko kaloryczne. Warto dodać, że efekt sytości po ich zjedzeniu poczujemy po ok. pół godzinie po ich zjedzeniu.

 


 

 
2.   Awokado – doskonałe źródło błonnika I tłuszczów nienasyconych sprawia, że potrzeba dużo czasu na ich strawienie a przez to dłużej czujemy się najedzeni.  Jest to doskonały dodatek do sałatek, kanapek, sosów, dipów i soków.



3.   Owsianka - swoje super właściwości zawdzięcza obecności znaczących ilości błonnika rozpuszczalnego, składającego się głównie ze związku zwanego beta-glukanem. To dzięki temu daje poczucie sytości oraz przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu.
 
4.   Jogurt naturalny – idealny wsokobiałkowy product, który pozowli nam na dłużej zapomnieć o uczuciu głodu. Idealny na śniadanie i jako zamiennik śmietany do sałatek i sosów.
 
5.   Twarożek – idealny składnik zdrowej diety. W porównaniu z innymi serami ma mało tłuszczu i jest doskonałym źródłem białka. Można do niego dodać pomidorki, rzodkiewkę, szczypiorek albo jeśli lubimy na słodko owoce , idealne są do tego ananasy.

 


 


6.   Siemię lniane - jest bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego. Dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego zawierają około 4 gramów błonnika, a co za tym idzie dodanie go do jogurtu, sałatki czy koktajlu zwiększy uczucie sytości.
 
7.   Warzywa strączkowe tj. fasolka, groszek, soja, ciecierzyca - zawierają nie tylko dużo białka, ale także tłuszcze i węglowodany. Są bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza i niektórych witamin z grupy B. Skiełkowane rośliny strączkowe są doskonałym źródłem witaminy C i enzymów. Idealny dodatek do zup i sałatek dzięki któremu na długo zapomnimy o głodzie.
 
8.   Mięso – przede wszystkim mięso ryb oraz drób są idealnym produktem zdrowej diety. Tłuszcze i białka w nich zawarte sprawiają, że dłużej je trawimy przez to dłużej jesteśmy najedzeni. 
 
Czy dopisalibyście coś jeszcze do mojej listy?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...