sobota, 17 sierpnia 2013

Śniadanko 9.



Dziś na śniadanie dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarowane serkiem filadelfia z zielonym ogórkiem posypane listkami świeżej kolendry.

środa, 14 sierpnia 2013

Motywacja w środku tygodnia!

Dziś odrobina "jogowej" motywacji. Nie wiem ilu z Was lubi jogę i czym jest dla Was joga, ale dla mnie joga jest formą aktywności, sposobem na zdrowy styl życia. Nie poszukuje w niej jakiejś duchowo-religijnej głębi (choć wiem, że dla wielu joginów tym własnie jest joga). Joga daje mi siłę, wiarę w siebie, motywację, dzięki tym ćwieczeniom moje ciało jest elastyczne rozciągniete i silne. A czym jest joga dla Was?
Miłego tygodnia!




wtorek, 13 sierpnia 2013

Chrupiące talarki z cukinii z łososiem

W tym roku cukinia niewątpliwie króluje na moim talerzu. Dziś przedstawiam Wam kolejny sposób jej podania. Jeśli więc szukacie pomysłu na zdrową przekąskę to oto on.

Chrupiące talarki z cukinii z łososiem


Składniki na 4 porcje:

 3-4 cukienie
serek filadelfia
    150 g wędzonego łososia
2 łyżki grubo mielonego pieprzu
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki lub kolendry


Sposób przygotowania:

1. Cukinie kroimy na talarki, układamy na talerzu i delikatnie solimy i pieprzymy
2. Każdy talarek smarujemy serkiem filadelfia ja wybrałam wersję z chilli
3. Na posmarowne talarki kładziemy kawałki łososia
4.  Wszystko dekorujemy świeżą pietruszką lub kolendrą


poniedziałek, 12 sierpnia 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 21 - Prosta i Dietetyczna Sałatka z Serem Pleśniowym

Dziś w moim cyklu sałatkowym, sałatka bardzo bardzo prosta w wykonaniu. Inspiracją do tej sałatki, stały się po trochu smaki z dzieciństwa. U mnie często do obiadu zwłaszcza latem podawano sałatkę z mlekiem zsiadłym i śmietaną. Ponieważ unikam tłustych produktów zwłaszcza śmietany stworzyłam swoją wersję tej sałatki. Bazuje ona też na sałacie lodowej ale możecie użyć sałaty tej najbardziej popularnej. Maślanka i niskotłuszczowy jogurt grecki zastępują mi mleko zsiadłe i śmietanę. Dodanie trochę rozdrobnionego sera pleśniowego zbogaca smak, ale można go pominąć, jeśli chcecie.


Składniki na 4 porcje:

 1/2 szklanki jogurtu greckiego
1/2 szklanki maślanki
    1 łyżka świeżego soku z cytryny
2 łyżki grubo mielonego pieprzu
1/3 szklanki posiekanego świeżego szczypiorku
łyżka posiekanego koperku
sól do smaku
główka sałaty lodowej
60g sera pleśniowego


Sposób przygotowania:

1. W małej misce mieszamy jogurt, maślankę, sok z cytryny, pieprz i szczypiorek. Doprawiamy solą.
2. Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki i umieszczamy w misce i skrapiamy odrobiną dresingu.
3. Dodajemy rozdrobniony ser pleśniowy i dekorujemy szczypiorkiem
4.  Wszystko polewamy resztą dresingu tuż przed podaniem i od razu konsumujemy





Smacznego!

piątek, 9 sierpnia 2013

Zdrowe i Dietetyczne Chipsy czyli Chipsy z Jarmużu

Jak Wami mija piątkowy wieczór? Jakie macie plany? Ja dzisiejszy wieczór zamierzam spędzić filmowo, z filmami z Audrey Hepburn. Po raz kolejny obejrzę "Śniadanie u Tiffaniego" i moje ulubione "Rzymskie wakacje", dzięki którym chociaż na chwile będę mogła pzrenieść się do Rzymu:)

A skoro filmy, to zawsze jest ochota, żeby coś pochrupać, coś przegryzać i podjeść. Żeby było dietetycznie to polecam Wam, byście spróbowali tych super dietetycznych chipsów...Tak dietetycznych chipsów. Wydawałoby się, że to niemozliwe aby chipsy były dietetyczne. Ale jeśli weźmiemy jarmuż, skropimy go lekko oliwą, lekko posolimy i włożymy na 20-25 minut do piekarnika to otrzymamy zdrowe, niskokaloryczne chipsy.
Smacznego i miłego wieczoru!




Składniki na 2 porcje:

 100-200g świeżego jarmużu
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól, do smaku
mielone chilli do posypanie - wersja pikantna




Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
2. Na blasze układamy jarmuż, skrapiamy oliwą z oliwek i solimy, ewetualnie posypujemy chilli
3. Pieczmy ok. 25 minut pamiętając by w połowie czasu obrócić na drugą stronę


czwartek, 8 sierpnia 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 20 - Sałatka z łososiem i szpinakiem

Pogoda sprzyja daniom lekkim, łatwym i szybkim w przygotowaniu. Dlatego dziś ciąg dalszy cyklu sałatkowego, a w nim sałatka z łososiem i świeżym szpinakiem.




Składniki na 2 porcje:

 100g świeżego szpinaku
150g wędzonego łososia
    
0,5 kg pomidorków koktajlowych
świeże zioła, bazylia i pietruszka
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

1. Umieszczamy w misce szpinak i przekrojone na pól pomidorki.
2. Kroimy na kawałki łososia i dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy
3. Dodajemy drobno posiekane zioła oraz ocet balsamiczny i mieszamy
4.  Ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku.


Smacznego!


środa, 7 sierpnia 2013

Motywacja w środku tygodnia!

Jak Wam mija ten upalny tydzień? Dziś kilka cytatów dzięki którym kolejny tydzień będzie pełen uśmiechu. Przynajmniej dla mnie, a mam nadzieje ze dla Was także.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...