sobota, 17 sierpnia 2013
Śniadanko 9.
Dziś na śniadanie dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarowane serkiem filadelfia z zielonym ogórkiem posypane listkami świeżej kolendry.
środa, 14 sierpnia 2013
Motywacja w środku tygodnia!
Dziś odrobina "jogowej" motywacji. Nie wiem ilu z Was lubi jogę i czym jest dla Was joga, ale dla mnie joga jest formą aktywności, sposobem na zdrowy styl życia. Nie poszukuje w niej jakiejś duchowo-religijnej głębi (choć wiem, że dla wielu joginów tym własnie jest joga). Joga daje mi siłę, wiarę w siebie, motywację, dzięki tym ćwieczeniom moje ciało jest elastyczne rozciągniete i silne. A czym jest joga dla Was?
Miłego tygodnia!
wtorek, 13 sierpnia 2013
Chrupiące talarki z cukinii z łososiem
W tym roku cukinia niewątpliwie króluje na moim talerzu. Dziś przedstawiam Wam kolejny sposób jej podania. Jeśli więc szukacie pomysłu na zdrową przekąskę to oto on.
Chrupiące talarki z cukinii z łososiem
Składniki na 4 porcje:
3-4 cukienie
serek filadelfia
150 g wędzonego łososia
150 g wędzonego łososia
2 łyżki grubo mielonego pieprzu
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki lub kolendry
poniedziałek, 12 sierpnia 2013
30 dni z sałatkami. Dzień 21 - Prosta i Dietetyczna Sałatka z Serem Pleśniowym
Dziś w moim cyklu sałatkowym, sałatka bardzo bardzo prosta w wykonaniu. Inspiracją do tej sałatki, stały się po trochu smaki z dzieciństwa. U mnie często do obiadu zwłaszcza latem podawano sałatkę z mlekiem zsiadłym i śmietaną. Ponieważ unikam tłustych produktów zwłaszcza śmietany stworzyłam swoją wersję tej sałatki. Bazuje ona też na sałacie lodowej ale możecie użyć sałaty tej najbardziej popularnej. Maślanka i niskotłuszczowy jogurt grecki zastępują mi mleko zsiadłe i śmietanę. Dodanie trochę rozdrobnionego sera pleśniowego zbogaca smak, ale można go pominąć, jeśli chcecie.
Składniki na 4 porcje:
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1/2 szklanki maślanki
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1 łyżka świeżego soku z cytryny
2 łyżki grubo mielonego pieprzu
1/3 szklanki posiekanego świeżego szczypiorku
łyżka posiekanego koperku
sól do smaku
główka sałaty lodowej
60g sera pleśniowego
Sposób przygotowania:
1. W małej misce mieszamy jogurt, maślankę, sok z cytryny, pieprz i szczypiorek. Doprawiamy solą.
1. W małej misce mieszamy jogurt, maślankę, sok z cytryny, pieprz i szczypiorek. Doprawiamy solą.
2. Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki i umieszczamy w misce i skrapiamy odrobiną dresingu.
3. Dodajemy rozdrobniony ser pleśniowy i dekorujemy szczypiorkiem
4. Wszystko polewamy resztą dresingu tuż przed podaniem i od razu konsumujemy
Smacznego!
piątek, 9 sierpnia 2013
Zdrowe i Dietetyczne Chipsy czyli Chipsy z Jarmużu
Jak Wami mija piątkowy wieczór? Jakie macie plany? Ja dzisiejszy wieczór zamierzam spędzić filmowo, z filmami z Audrey Hepburn. Po raz kolejny obejrzę "Śniadanie u Tiffaniego" i moje ulubione "Rzymskie wakacje", dzięki którym chociaż na chwile będę mogła pzrenieść się do Rzymu:)
A skoro filmy, to zawsze jest ochota, żeby coś pochrupać, coś przegryzać i podjeść. Żeby było dietetycznie to polecam Wam, byście spróbowali tych super dietetycznych chipsów...Tak dietetycznych chipsów. Wydawałoby się, że to niemozliwe aby chipsy były dietetyczne. Ale jeśli weźmiemy jarmuż, skropimy go lekko oliwą, lekko posolimy i włożymy na 20-25 minut do piekarnika to otrzymamy zdrowe, niskokaloryczne chipsy.
Smacznego i miłego wieczoru!
A skoro filmy, to zawsze jest ochota, żeby coś pochrupać, coś przegryzać i podjeść. Żeby było dietetycznie to polecam Wam, byście spróbowali tych super dietetycznych chipsów...Tak dietetycznych chipsów. Wydawałoby się, że to niemozliwe aby chipsy były dietetyczne. Ale jeśli weźmiemy jarmuż, skropimy go lekko oliwą, lekko posolimy i włożymy na 20-25 minut do piekarnika to otrzymamy zdrowe, niskokaloryczne chipsy.
Smacznego i miłego wieczoru!
Składniki na 2 porcje:
100-200g świeżego jarmużu
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól, do smaku
mielone chilli do posypanie - wersja pikantna
czwartek, 8 sierpnia 2013
30 dni z sałatkami. Dzień 20 - Sałatka z łososiem i szpinakiem
Pogoda sprzyja daniom lekkim, łatwym i szybkim w przygotowaniu. Dlatego dziś ciąg dalszy cyklu sałatkowego, a w nim sałatka z łososiem i świeżym szpinakiem.
Składniki na 2 porcje:
100g świeżego szpinaku
150g wędzonego łososia
0,5 kg pomidorków koktajlowych
0,5 kg pomidorków koktajlowych
świeże zioła, bazylia i pietruszka
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku
środa, 7 sierpnia 2013
Motywacja w środku tygodnia!
Jak Wam mija ten upalny tydzień? Dziś kilka cytatów dzięki którym kolejny tydzień będzie pełen uśmiechu. Przynajmniej dla mnie, a mam nadzieje ze dla Was także.
Subskrybuj:
Posty (Atom)