poniedziałek, 30 września 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 27 - Sałatka z grillowanym serem halloumi

Dziś grillowany halloumi będzie stanowił główny składnik mojej sałatki. Halloumi to twardy ser, który pochodzi z Cypru. Słynie z tego, że utrzymuje swój kształt podczas grillowania lub smażenia.






Sałatka z grillowanym serem halloumi

Składniki na 4 porcje:

     250g sera halloumi pokrojonego na plastry
6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki swieżo zmielonego pieprzu
3 łyżki świeżego oregano
2-3 małe główki sałaty rzymskiej przekrojone wzdłuż na 2-4 kawałki
1 cytryna


Sposób przygotowania:

1. 
Układamy plastry sera w płytkim naczyniu do pieczenia i skrapiamy 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki z pieprzem i 1  1/2 łyżki oregano. Marynujemy przez 1 godzinę.

2. W międzyczasie przygotowujemy sos vinegret. W dużej misce należy dobrze wymieszać 3 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek, ocet, pozostała 1/4 łyżeczkę soli, 3/4 łyżeczki pieprzu i 1 1/2 łyżeczki oregano i sok z cytryny. Odstawiamy.

3. Przygotowujemy średnio gorący ogień w grillu, urządzeniu do grillowania lub piekarniku.


4. Wyjmujemy plasterki sera z marynaty, umieszczamy je na ruszt grilla i smażymy około 2 minuty, aż brzegi zmiękną, wnętrze będzie ciepłe i znaki grilla pojawią się na serze. Następnie odwracamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 1-2 minuty. Zdejmujemy ser na talerz.


5.Smarujemy połówki sałaty pozostałą oliwą z oliwek i też kładziemy ją na grilla. Smażymy, aż pojawią się znaki grilla około 2 minuty, a następnie przenosimy sałatę do półmiska.

6. Na sałatę układamy ciepły ser i wszystko skrapiamy sosem vinaigrette. Dekorujemy plasterkami cytryny i natychmiast podajemy.


sobota, 28 września 2013

5 klasycznych i eleganckich rzeczy na jesień


Jesienna pora to taki czas kiedy zaczynam ubierać się warstwowo. Najważniejszą częścią garderoby  stają sie dla mnie czarne dżinsy i kilka dobrych par butów. Widaomo w każdym momencie może być słonecznie lub chłodno i wietrznie. 
Ostatnio przeglądałam moją szafę i zastanawiałam się co by dodać do mojej garderoby w tym sezonie by było klasycznie, elegancko i na każdą pogodę.

  • Szary wełniany płaszcz od Zary -aby zawsze było ciepło


  • Louis Vuitton Monogram Shawl – idealna do każdego zestawu




  • Niezywkle modne w tym seonie kozaki za kolano od Aldo- do apaszki i obcisłych dżinsów







  • J.Crew Kryształowy Naszyjnik – idealny dodatek do białej bluzki i obcisłych dżinsów



  • Czarne dżinsy z Mango- Przymierzałam je już kilka dni temu i żałuję, że nie kupiłam od razu.




A wy co planujecie zakupić tej jesieni?

czwartek, 26 września 2013

Co jeść by mieć zdrowe i piękne włosy?


Czas na trochę urody!
Pisałam już, że to co jemy ma wpływ na wygląd naszej cery. Możecie o tym przczytać tutaj 

Ale to, co jemy wpływa także na stan naszych włosów. A kto nie marzy o pięknych i bujnych włosach…
Składniki odżywcze zawarte w produktach  żywnościowych faktycznie  wzmacniają  mieszki włosowe. Stosowanie nawet najdroższych odżywek nigdy nie będzie w stanie trwale poprawić zniszczonych włosów.  To, co można zrobić, to właściwie się odżywiać. 
Jeśli wasze włosy wpadają, są  suchei łamliwe, spróbujcie włączyć do codziennej diety te 5 produktów:

1)    Orzechy włoskie
Orzechy włoskie są pełne kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają utrzymać skórę głowy odpowiednio nawilżoną. A nawilżona skóra głowy oznacza piękne włosy!
Orzechy te są również doskonałym źródłem biotyny ,witaminy B, które pomagają utrzymać zdrowy wygląd skóry i włosów. Orzechy włoskie zawierają również witaminę E, która pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem DNA i stymuluje wzrost włosów.

2) Liściasta zielenina
Aby mieć piekne włosy warto przyjmować kwas foliowy. Wspomaga on wzrost włosów. Warzywa , takie jak szpinak , brokuły, botwina, jarmuż są pełne kwasu foliowego, żelaza i witaminy C.  Jedzcie więc mnóstwo  zieleniny a napewno wasze włosy będa wyglądać zdrowo.


3) Marchewka, dynia i słodkie ziemniaki  
Kto z was słyszał o  beta-karotenie? To pomarańczowy pigment, który w procesie trawienia nasz organizm zamienia na witaminę A. Witamina A jest kluczowym czynnikiem, jeśli chodzi o wzrost i odnowę nowych komórek skóry głowy! I właśnie marchewka, dynia, słodkie ziemniaki są pełne beta-karotenu. Jedzmy ich jak najwięcej.

4) Truskawki , pomarańcze i jagody
Wszystkie te owoce są bogate w witaminę C a zbyt mało witaminy C w diecie może prowadzić do osłabienia i wypadania włosów! Kolejny plus - jagody są pełne antyoksydantów, które chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem .

5) Fasola i inne rosliny strączkowe
Białko jest niezbędnym budulcem zdrowych I pieknych włosów. Jeśli wasza dieta będzie uboga w białko wówczas wasze włosy będą rosły wolniej i staną się coraz słabsze . Rośliny strączkowe, takie jak fasola i soczewica są doskonałym źródłem białka a dodatkowo mają mnóstwo  żelaza!


Jecie dużo któregokolwiek z wymienionych prodktów? Widzicie ich wpływ na wasze włosy? A może macie jakieś inne rady co jeść by  nie wypadały i były piekne i zdrowe? 

środa, 25 września 2013

Kilka sztuczek by schudnąć


Dzisiaj chciałam się podzielić  kilkoma trikami, które pozwalają schudnąć. Jestem wielką zwolenniczką ruchu i zdrowego odżywiania , ale czasami małe sztuczki też mi są przydatne zwłaszcza te, które pozwolą zmniejszyć zawratość kalorii, soli  i tłuszczu. Gotowi ? No to zaczynamy ...




5 sztuczek by schudnąć

1) Zmieniam pikantne sosy na pieprz i zioła
Hmm ... kto nie lubi sosów? Dodają każdemu daniu mnóstwa smaku. Niestety, łyżeczka takiego sosu może pokryć nawet 10 procent zalecanej dziennej dawki soli . Według badań, ludzie, którzy jedzą posiłki o wysokiej zawartości soli zyskują na wadze więcej niż ci, którzy spożywają niskosodowej wersje tych samych dań. Roziązanie ? Spróbujcie świeżo mielonej papryki, pieprzu i pieprzu cayenne! A jeśli nie macie ochoty na ostre smaki stosujcie dużo ziół- nic tak nie nada smaku potrawom jak świeża bazylia, oregano, pietruszka czy tymianek.

2) Jem białko na śniadanie
Wszyscy wiemy , że pomijanie śniadania jest niezdrowe , a nawet może prowadzić do przyrostu masy ciała. Najlpesz na śniadanie są produkty białkowe, pozwalają one bowiem utrzymać uczucie sytości na bardzo długo. Ja uwielbiam twarożek, jajko na półtwardo, omlet I owsiankę

3) Myję zęby od razu po kolacji
Udowodniono,że właśnie wieczorami najczęściej podjadamy I przejadamy się.nocy jest najczęściej czas na ludzi do przejadania się. Myjcie więc zęby tuż po kolacji ! Będziecie chcieli utrzymać świeży oddech i uniknąć ponownego szczotkowania!

4) Wybieram do picia wodę mineralną
Pamiętajcie woda jest naszym przyjacielem. Woda nawilża nasz organizm i przez cały dzień, i popijając ją małymi łyczkami przez cały dzień będziecie czucć się pełniejsi. Ludzie, którzy piją wodę przed posiłkami zjadają 75 mniej kalorii podczas posiłku!
A jeśli chcecie jeszcze więcej korzyści dla zdrowi , spróbujcie pić szklankę ciepłej wody z cytryną jako pierwszą rzecz rano i tuż przed pójściem do łóżka. To naprawdę działa.



5) Spię 8 godzin
Kiedy jesteście pozbawieni snu, wasz organizm produkuje więcej hormonów stresu , które mogą zwiększyć apetyt. Ludzie, którzy śpią siedem do ośmiu godzin na dobę, są szczuplejsze od tych, którzy śpią tylko pięć do sześciu godzin ,

I pamiętajcie – w tych sztuczkach nie chodzi tylko o odchudzanie i dążenie do  jakiegoś ideału. Chodzi o to by zdrowo żyć i zdrowo jeść. Tak naprawdę w zdrowym odżywianiu ważne jest, aby dbać o nasz organism. Ważne jest by żyć tak aby dobrze traktować nasze ciało. Przypomijcie sobie czy rzeczywiście dobrze się czujecie jak się tak bardzo objecie albo jak  jecie tłusto i niezdrowo.

Czy kiedykolwiek stosowaliście powyższe triki by zachować szczupła syletkę, by jeśćzdrowiej bez tłuszczu i soli? A może macie  własne spsoby? Podzielcie się nimi ze mną!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...