poniedziałek, 30 września 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 27 - Sałatka z grillowanym serem halloumi

Dziś grillowany halloumi będzie stanowił główny składnik mojej sałatki. Halloumi to twardy ser, który pochodzi z Cypru. Słynie z tego, że utrzymuje swój kształt podczas grillowania lub smażenia.






Sałatka z grillowanym serem halloumi

Składniki na 4 porcje:

     250g sera halloumi pokrojonego na plastry
6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki swieżo zmielonego pieprzu
3 łyżki świeżego oregano
2-3 małe główki sałaty rzymskiej przekrojone wzdłuż na 2-4 kawałki
1 cytryna


Sposób przygotowania:

1. 
Układamy plastry sera w płytkim naczyniu do pieczenia i skrapiamy 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki z pieprzem i 1  1/2 łyżki oregano. Marynujemy przez 1 godzinę.

2. W międzyczasie przygotowujemy sos vinegret. W dużej misce należy dobrze wymieszać 3 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek, ocet, pozostała 1/4 łyżeczkę soli, 3/4 łyżeczki pieprzu i 1 1/2 łyżeczki oregano i sok z cytryny. Odstawiamy.

3. Przygotowujemy średnio gorący ogień w grillu, urządzeniu do grillowania lub piekarniku.


4. Wyjmujemy plasterki sera z marynaty, umieszczamy je na ruszt grilla i smażymy około 2 minuty, aż brzegi zmiękną, wnętrze będzie ciepłe i znaki grilla pojawią się na serze. Następnie odwracamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 1-2 minuty. Zdejmujemy ser na talerz.


5.Smarujemy połówki sałaty pozostałą oliwą z oliwek i też kładziemy ją na grilla. Smażymy, aż pojawią się znaki grilla około 2 minuty, a następnie przenosimy sałatę do półmiska.

6. Na sałatę układamy ciepły ser i wszystko skrapiamy sosem vinaigrette. Dekorujemy plasterkami cytryny i natychmiast podajemy.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam sery a ten wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. jejku, jeszcze nie jadłam tego sera, ale bardzo chciałabym go spróbować w Twojej sałatce :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...