Wczoraj pisałam, co zrobić
by jeść mniej. Jednym z punktów było, by wybierać odpowiednie składniki i
odpowiednie jedzenie, produkty bogate w białko i błonnik czyli takie, które
sprawią, że nie będziemy czuć się głodni.
Dzisiaj lista produktów,
które na pewno poskromią Wasz apetyt.
1. Migdały – są one
doskonałym źródłem tzw. dobrych tłuszczów I dzięki temu stanowią idealną
przekąskę między posiłkami. Należy jednak pamiętać o ilości jaką spożywamy iż
są one wysoko kaloryczne. Warto dodać, że efekt sytości po ich zjedzeniu
poczujemy po ok. pół godzinie po ich zjedzeniu.
2. Awokado – doskonałe źródło
błonnika I tłuszczów nienasyconych sprawia, że potrzeba dużo czasu na ich
strawienie a przez to dłużej czujemy się najedzeni. Jest to doskonały
dodatek do sałatek, kanapek, sosów, dipów i soków.
3. Owsianka - swoje
super właściwości zawdzięcza obecności znaczących ilości błonnika
rozpuszczalnego, składającego się głównie ze związku zwanego beta-glukanem. To
dzięki temu daje poczucie sytości oraz przyczyniają się do obniżania poziomu
cholesterolu.
4. Jogurt naturalny
– idealny wsokobiałkowy product, który pozowli nam na dłużej zapomnieć o
uczuciu głodu. Idealny na śniadanie i jako zamiennik śmietany do sałatek i
sosów.
5. Twarożek –
idealny składnik zdrowej diety. W porównaniu z innymi serami ma mało tłuszczu i
jest doskonałym źródłem białka. Można do niego dodać pomidorki, rzodkiewkę,
szczypiorek albo jeśli lubimy na słodko owoce , idealne są do tego ananasy.
6. Siemię lniane - jest
bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego. Dwie łyżki zmielonego siemienia
lnianego zawierają około 4 gramów błonnika, a co za tym idzie dodanie go do
jogurtu, sałatki czy koktajlu zwiększy uczucie sytości.
7. Warzywa strączkowe tj.
fasolka, groszek, soja, ciecierzyca - zawierają nie tylko dużo białka, ale
także tłuszcze i węglowodany. Są bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza i
niektórych witamin z grupy B. Skiełkowane rośliny strączkowe są doskonałym
źródłem witaminy C i enzymów. Idealny dodatek do zup i sałatek dzięki któremu
na długo zapomnimy o głodzie.
8. Mięso – przede
wszystkim mięso ryb oraz drób są idealnym produktem zdrowej diety. Tłuszcze i
białka w nich zawarte sprawiają, że dłużej je trawimy przez to dłużej jesteśmy
najedzeni.
Czy dopisalibyście coś jeszcze
do mojej listy?