poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Poniedziałkowy detox z zielonym koktajlem

Jak Wam  minął weekend? Mi bardzo dobrze i aktywnie. Dużo marszu i chodzenia po górach. Tak najbardziej lubię spędzać wolny czas.
Wiem, że głodówki i oczyszczanie, detox organizmu mają tyle samo zwolenników co przeciwników. Ja natomiast uważam, że taka jednodniowa głodówka nigdy nikomu nie zaszkodzi a dzięki niej można poczuć się lekko i zdrowo. Ja od czasu do czasu funduję sobie taki dzień i wtedy piję 4-6 szkalnek zielonego koktajlu. Dziś też jest taki dzień i piję sobię sycący i pyszny zielony koktajl z anansem i kolendrą.





Składniki:

1 1/2 szklanki wody
1 szkalnka świeżego szpinaku
1 szklanka pokrojonego w kostki ananasa koniecznie świeżego
1/4 awokado 
sok z 1 cytryny
1/4 szkalnki świeżej posiekanej kolendry
malutki kawałeczek imbiru 

Sposób przygotowania:

1. Dodać wodę i wszystkie pozostałe składniki do blendera
2. Zmiksować na początku na małych a później na wysokich obrotach

Miłego wieczoru!

piątek, 26 kwietnia 2013

5 powodów dla których warto jeść ananasy.




Ananasy to cudowne, słodkie owoce tropikalne, które przywołują u mnie wspomnienia i obrazki z egzotycznych wakacji. Smak ananasa to dla mnie smak Azji, bo nigdzie ten owoc nie smakuje tak jak tam. Ale zapewne każdy z nas słyszał o tym, że ananasy są idealne jeśli chodzi o odchudzanie i diety ochudzające. A więc dziś 5 powodów dla, którch warto będąc na zakupach w supermarkecie wrzucić do koszyka także i ananasa oczywiście tego świeżego a nie z puszki, który moim zdaniem jest tylko słodką niezbyt zdrową przekąską.




1. Zawiera bromelinę, czyli ten magiczny enzym, dzięki któremu przypisuje się ananasowi właściwości odchudzające.  Bromelina rozkłada białka i przyspiesza procesy trawienia. Świeży ananas jest niskokaloryczny i zawiera dużo błonnika. Bromelina jest również przydatna w leczeniu zapalenia zatok, zapalenia stawów, bólu gardła i chorób układu pokarmowego.

2. Ananasy są doskonałym źródłem witaminy C, A oraz witamin z grupy B. A więc dzięki ananasom wspomagamy skórę, włosy, paznokcie.

3. Przeciwutleniacze zawarte w ananasie pomagają w utrzymaniu zdrowych oczu, chronią one przed chorobami oczu takimi jak jaskra, zaćma czy ślepota.

4. Są one doskonałym źródłem wielu minerałów wapnia, potasu, cynku, żelaza, miedzi i manganu.

5. Są one idealnym dodatkiem do wielu dań mięsnych, sałatek owocowych, koktajlii lub mogą stanowić doskonałą przekąskę między posiłkami.



Czy macie jakieś fajne sprawdzone sposoby i przepisy na ananasa?

czwartek, 25 kwietnia 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 8 - Sałatka wiosenna z wędzonym łososiem


Ponieważ wiosna zagościła już chyba na dobre, dziś w cyklu sałatkowym sałatka wiosenna. Lekka, pyszna i pełna witamin.

Składniki:

      mieszanka sałat rukola, rukwia, sałata lodowa, rzymska lub inne
150g wędzonego łososia

3 pomidoryw koktajlowych
pół ogórka zielonego
pęczek rzodkiewek
szczypiorek
sól, pieprz do smaku
1 łyżka zielonej pietruszki
2 łyżki bazylii
2 łyżki oregano
łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki octu balsamicznego





Sposób przygotowania:

1. Siekamy sałatę
2. Pomidorki kroimy ćwiartki ogórki na grubsze kawałki i rzodkiewki i szczypiorek.
3. Mieszamy sałatę z pomidorkami, rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem
4Dodajemy pokrojonyego na małe kawałki łososia

5. Wszystko należy posolić według uznania i wymieszać
6. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy dressing:  ocet balsamiczny, sok z cytryny i zioła. 

7. Tuż przed podaniem polewamy dressingiem i mieszamy.



środa, 24 kwietnia 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 7 - Sałatka białkowa z wędzonym łososiem

Uwielbiam łososia i mogę go jeść niemal, że codziennie. Nie mogło więc i zabraknąć w moim cyklu sałatkowym sałatek z łososiem. Dziś sałatka z wędzonym łososiem i jajkami. Można ją jeść oddzielnie albo też nałożyć na kanapki. Ja preferuję oddzielnie. Jeśli chcecie trochę podkręcić swój metabolizm i zjeść solidny białkowy posiłek myślę, że będzie ona idealnym rozwiązaniem.



Składniki 
na jedną porcję:

        100g wędzonego łososia

2 ugotowane jajka
opakowanie serka wiejskiego
szczypiorek
sól, pieprz i ulubione zioła




Sposób przygotowania:

1. Łososia i jajka pokroić na drobne kawałki.
2. Dodajemy twarożek i posiekany drobno szczypiorek
3 . Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami do smaku i wszystko mieszamy.

wtorek, 23 kwietnia 2013

Pyszna pasta primavera!

Pisałam Wam nie tak dawno jak jeść makaron i nie przytyć. I własnie dziś jeden ze sposobów na przygotowanie takiego makaronowego dania. Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na pyszną pastę Primavera! Czyli makaron z zielonymi warzywami i parmezanem. Jak dla mnie jest to idealne danie na pożywny obiad. Dużo warzyw i makaron zawsze dodają mi energii i sprawiają, że na długi czas czuję się syta i bardzo najedzona.



Składniki:

        50g masła

1 ząbek czosnku
1 cukinia
150g zielonego groszku
100g bobu
450g ugotowanego makaronu ja używam farfalle (czyli kokardki)1 cytryna
świeże zioła w tym mieta, bazylia, pietruszka, koperek - posiekać
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
kawałek sera parmezan





Sposób przygotowania:

1. Warzywa - groszek i bób ugotować , cukinie pokroić w kostkę. Uważać aby warzyw nie rozgotować, powinny być chrupkie.
2. Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy czosnek i smażymy przez około minutę.
3. Dodajemy warzywa i smażymy przez kolejne 2 minuty.
4. W między czasie gotujemy makaron al dente - odlać mały kubeczek wody z makaronu.
5. Dodajemy makaron do warzyw i podlewamy odlaną wcześniej wodą.
6. Dodajemy sok i startą skórkę z cytryny oraz zioła i starty parmezan. 
7. Wszystko mieszamy solimy i pieprzymy według uznania do smaku.





Smacznego!


piątek, 19 kwietnia 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 6 - Sałatka Caprese

Dziś w moim cyklu sałatkowym, sałatka, którą znają wszyscy i na którą przepisu nie trzeba za pewne podawać. Sałatka Caprese czyli pomidory z serem mozzarella.
Dla mnie sałatka ta jest idealnym daniem na śniadanie, kolację czy lunch. Poprostu uwielbiam ją, bo uwielbiam pomidory i uwielbiam bazylię.


Składniki 
na jedną porcję:

        100 -150 gram sera mozzarella jedna kulka
2 dojrzałe pomidory
listki świeżej bazylii
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól
świeżo zmielony pieprz








Sposób przygotowania:

1. Mozzarellę i pomidory kroimy na cienkie plastry i układamy naprzemiennie na talerzu.
2. Solimy i polewamy oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym
3 .Posypujemy listkami bazylii. 





środa, 17 kwietnia 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 5 - Sałatka brokułowa




Składniki:

        1 lub 2 brokułów
50g surowego szpinaku

pęczek rzodkiewek drobno posiekanych
50g sera mozzarella pokrojonego w kostki

2 ugotowane na twardo jajka, pokrojone na małe kawałki
1 i 1/2 łyżki musztardy Dijon
sól do smaku
3 łyżki soku z cytryny
łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki wody
2 łyzeczki orzeszków piniowych


Sposób przygotowania:

1. Brokuły gotujemy
2. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy.
3 . W oddzielnym naczyniu przygotowujemy dressing: mieszamy oliwę z oliwek, wodę, sok z cytryny i musztardę. 
4. Dodajemy dresing do sałatki i na koniec posypujemy orzeszkami piniowymi.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...