sobota, 1 czerwca 2013

Magiczna QUINOA

Czy słyszeliscie o QUINOA?

http://weheartit.com/entry/32243041


QUINOA czyli komosa ryżowa to to proso boliwijskie z rodziny kosmowatych, zaliczane do pseudozbóż czyli roślin, które wytwarzają bogate w skrobie nasiona, niebędące zbożami. Quinoa pochodzi z górskich rejonów Boliwii, Chile, Peru oraz Ekwadoru. Czerwone, fioletowe i złote dywany z kwiatów quinoa powiewają  z boku na bok wysoko w Andach. Quinoa to skarb Inków, uprawiana od conajmniej 5000 lat. Używana była przez żołnierzy Azteckich jako pokarm w postaci zmielonej mączki wymieszanej z tłuszczem, zwłaszcza w czasie przemarszów.

Dzieki zrównoważonej wartości odżywczej mówi się, że QUINOA to matka zbóż. Posiada wysokiej jakości białko, wysoką zawartości błonnika, minerałów i mnóstwo witamin. W porównaniu do innych podobnych ziaren w swojej kategorii moc quinoa jest imponująca. Ziarna QUINOA zawierają znacząco więcej cynku niż inne zboża. Są bogate w potas, magnez, żelazo, miedź, mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Komosa ryżowa jest doskonałym źródłem białka zawiera dużo lizyny, fenyloalaniny, tryzyny, cysteiny i metioniny. QUINOA to produkt wysokobiałkowy, niskokaloryczny o niskim indeksie glikemicznym i nie zawiera glutenuTo doskonałe rozwiązanie dla osób chorych na cekalię.



http://weheartit.com/entry/25813381

QUINOA jest więc doskonałym dodatkiem do posiłków. Jest zdrowa, niskokaloryczna ma mnóstwo wartości odżywczych, idealnie zastąpi ryż czy makaron. Nie bez pczynyny więc ten rok został ogłoszony przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych właśnie rokiem QUINOA.

Jak przygotować QUINOA (to proste!)

Najpierw należy bardzo dobrze wypłukać ziarna QUINOA w zimnej wodzie, aż będzie ona jasna. Gotować w garnku z dużą ilością zimnej wody i odrobiną soli. Po osiągnięciu temperatury wrzenia, gotujemy  na wolnym ogniu przez 15 minut. Gdy quinoa jest odpowiednio ugotowana wygląda jak przezroczyste kiełki oddzielające z nasion. Po tym można użyć wyobraźni, aby stworzyć sałatki, gulasze, zupy, desery, zamiast bułki tartej lub nawet zrobić chleb! QUINOA bardzo dobrze komponuje się z zielonymi liśćmi szpinaku i botwinki. Z dodatkiem owoców, orzechów i jogurtu zapewni pyszne, pełnowartościowe śniadanie. Moje kulinarne pomysły z QUINOA wkrótce.

A może Wy znacie jakieś przepisy z komosą ryżową? Czekam na Wasze propozycje.

3 komentarze:

  1. Pierwszy raz słyszę o czymś takim. Kiedyś chyba będę musiała wypróbować, tylko gdzie ja kupię komosę ryżową? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. W sklepach ze zdrowa zywnoscia, w supermarkecie, w sklepach ekologicznych, naprawdecw Polsce latwo ja dostac

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwszy raz słyszę o tym produkcie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...